Spirea Japonica (Japanse spierstruik)

Deze onverwoestbare bladverliezende Japanse spirea vind ik een aanvulling in een pluktuin. De roze bloemetjes zijn de hele zomer aanwezig, zeker wanneer je tussendoor wat plukt. Er zijn allerlei soorten verkrijgbaar in verschillende tinten roze. De spirea Japonica ‘Shirobana’ (synoniem ‘Genpei’) staat nog op mijn verlanglijstje, deze bloeit met tegelijkertijd witte en roze bloemen, wauw! Met name de hogere soorten (60 cm) zijn geschikt voor de pluktuin. De ‘Little Princess’ hieronder is bijvoorbeeld minder geschikt (30 cm).

Spirea japonica bloeit van juni tot september en wanneer je na de bloei snoeit (of regelmatig plukt), kan je dit nog wat verlengen.

Let op: Astilbe (prachtspirea of pluimspirea) wordt ook vaak spirea genoemd, het is echter een hele andere plant! In de plantenencyclopedie van Appeltern vind je meer informatie over deze groep planten.

Let op: er is ook een sneeuwspirea, dat is een andere soort dan de hier besproken Japanse spirea. Lees hier verder over sneeuwspirea.

Japanse spirea, spierstruik, veldboeket, pluktuin
Spirea Japonica ‘Little Princess’

De heesters hebben weinig onderhoud nodig. Je kunt ze op elk moment wat bijknippen wanneer ze te breed worden. Zelf pluk ik tijdens de bloei wat scheuten weg die ik gebruik in bloemstukken. Blijft prima staan op de vaas! In onderstaand plukboeketje heb ik de Japanse spirea gecombineerd met beemdkroon, rozen en goudsbloem. Klik op de bloemennamen voor meer informatie.

Sommige soorten Japanse spirea hebben mooie bladkleuren. Bijvoorbeeld Spiraea japonica ‘Goldflame’ heeft goudgeel tot bronskleurig blad. In de lente verkleurd dit naar geel.

Japanse spirea, boeket, plukbloemen, plukbloem


You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *