Wat je altijd al had willen weten over een plukbare tuin

Hieronder beschrijf ik de antwoorden op vragen die ik vaak krijg over het opzetten van een pluktuin. Hoe begin je met het plukken van duurzame bloemen uit eigen pluktuin? Hoeveel ruimte heb je nodig en wat kost het?

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een pluktuin?

Je kunt planten zaaien om van te plukken (zomermaanden), maar ook vaste planten zijn geschikt. Wanneer je dus een kleine tuin slim inricht met vaste planten kun je hier best wat uit plukken voor op de vaas. Eenjarigen bloeien enorm rijk, dus als het kan zou ik hier 4-10 m2 voor reserveren. Of meer ruimte natuurlijk, wanneer je daar plek voor hebt!

Balkon tuinieren
Op een balkon kan je ook zaaien, bijvoorbeeld in moestuinbakken. Deze opgekweekte duurzame bloemen kun je vervolgens plukken. Zelf doe ik dat op mijn plukdak. De bakken werden in de winter van 2019 geplaatst en ik heb mijn ervaringen beschreven in een blog, lees verder. Jennita Jansen heeft een leuk boek geschreven over het tuinieren in bakken. Op deze pagina schreef ik hier een recensie over.

Welke bloemen passen in een pluktuin?

Elke bloem die je mooi vindt en die het volhoudt op de vaas! Dat is makkelijk gezegd, maar welke bloemen blijven dan goed? Op de website probeer ik zo veel mogelijk soorten te beschrijven die ik getest heb en geschikt zijn voor het plukken van duurzame bloemen uit eigen pluktuin. Je kunt zoeken met een zoekterm, of beweeg in de menubalk over ‘Materiaal uit de tuin’ en klik op ‘bloemen’. Het is ook mogelijk om op bloeitijd, kleur of standplaats te zoeken.

Zaaien
Wanneer je zaad koopt staat er vaak ook op vermeld of het snijbloemen betreft. Lees dus goed de verpakking. Zelf koop ik mijn zaad meestal online bij Vreeken of in België bij Silene. Er komen steeds meer flowerfarmers die zelf zaad winnen en op kleine schaal verkopen. Biologisch en duurzaam! Want ook niet biologisch zaad kan nadelige gevolgen hebben.

Wat kan je allemaal plukken?

Bloemen natuurlijk, maar er is nog veel meer mogelijk! Ook takken, zaaddozen, vruchten en uitgebloeide stelen kan je gebruiken. Onderstaand lijstje geeft een opstapje om na te denken over de materialen in je tuin. Kijk om je heen en probeer het gewoon!

Hoeveel tijd kost een pluktuin?

Tja, een (pluk)tuin kost natuurlijk wel tijd, afhankelijk van de oppervlakte. Wanneer je enkel van vaste planten plukt ben je minder tijd kwijt in vergelijking met het plukken van eenjarigen. Deze moeten namelijk opgekweekt worden, elk jaar opnieuw. Een tuin vergt onderhoud, maar de keuze van je planten en indeling kan dit wel beperken. Het is vooral belangrijk om planten op de juiste plek te zetten. Een plant die het naar z’n zin heeft wordt niet ziek en bloeit goed. Zelf kies ik er voor om ook niet te netjes te zijn in de tuin. Vervelend onkruid haal ik wel gelijk weg, maar veel bodembedekkers laat ik hun gang gaan. In de herfst laat ik het blad op de borders liggen en uitgebloeide stelen knip ik pas in februari af wanneer de eerste bollen en planten weer opkomen. Hoeveel tijd je kwijt bent in de tuin verschilt ook erg per seizoen.

Wat kost een pluktuin?

Voor elke beurs zijn er mogelijkheden! Wanneer je zelf zaait en planten opkweekt hoeft een pluktuin niet veel te kosten. Het duurt dan wel langer voordat je kunt oogsten. Hoe volwassener een plant of boom is bij aanschaf, hoe duurder. Zeker wanneer je een vaste planten tuin gaat aanplanten, loont het om kleine planten (P9) aan te schaffen. Zo groeien ze mooi gelijkmatig op in de omgeving die je gecreëerd hebt. Een zakje zaad kost ongeveer 2 euro. Daar kan je vaak honderden planten mee opkweken! Een goede investering dus 😉

Bosje bloemen uit eigen tuin

Mocht je meer informatie willen, kijk dan rond op de website en laat je inspireren.

Succes!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *