Nerine (kliplelie)

Nerine is een bolgewas dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Door kruisingen zijn er winterharde soorten voor in de tuin ontstaan. Deze bol plant je in het voorjaar, voor jarenlange bloei in de herfst. Er verschijnen van september tot in november stevige stelen van 50-70 cm hoog met bloemen in het wit tot magenta. Een prachtige bloem om te plukken!

De bollen zijn vrij kostbaar in aanschaf, maar je kunt er jarenlang plezier van hebben. In maart zijn ze verkrijgbaar, plant ze direct na aankoop op een zonnige plaats. De neus van de nerine bol moet na het planten 2 centimeter boven de grond uitsteken en de onderkant van de bol moet goed stevig in de grond staan. Plant de bollen op enige afstand (25 cm) van elkaar, dan komen de bloemen het mooiste uit. Houd de grond de eerste maanden vochtig, zodat de bol wortels maakt. Dek nerines in de wintermaanden af met een laagje bladeren wanneer het ‘s winters hard vriest. Het kan soms enkele jaren duren voordat een nerine bloemen geeft, maar de prachtige bloemen maken het dan helemaal weer goed!

De nakomelingen van de kruising Nerine bowdenii x Amaryllis belladonna worden “Amarine” genoemd. Dit bolgewas lijkt erg op nerine en heeft vergelijkbare eigenschappen. De bloemen zijn wat groter en zijn verkrijgbaar in allerlei tinten paars.

Bollen en knollen zijn een fijne aanvulling voor in de plukbare tuin. Er zijn veel geschikte soorten voor de pluk. Bekijk hier welke bollen en knollen een plekje verdienen in je pluktuin.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.