Hoe vul ik mijn woonkamer met duurzame bloemen?

‘Even een bosje bloemen kopen op de markt’ Heel gezellig en jezelf trakteren voelt fijn! Dat bosje bloemen brengt je terug naar de natuur en fleurt je interieur helemaal op, maar heeft misschien wel een heel onnatuurlijk traject achter de rug. Hoe zorg je nu voor duurzame bloemen in je interieur? Graag help ik je om op een andere manier naar je omgeving te kijken en zo bewuster te worden van de mogelijkheden voor duurzame bloemen in je interieur, om je heen!

Tip 1: Kijk om je heen. Daar begint het mee, oog voor je omgeving. Wanneer je niet enkel gericht bent op je doel, maar ook rond kijkt zie je veel meer. Loop eens een straat om of pak de fiets in plaats van de auto. ‘Die boom bloeit mooi, dat is een gave kleur roze, die wil ik ook!’

Tip 2: Schaf bij de kringloop wat oude tuinboeken aan. Kennis is macht, ook in je tuin. Oude tuinboeken zijn helemaal prima, veel planten gebruiken we immers al decennia in onze tuinen. Latijn moeilijk? Daar word je vanzelf beter in! Wil je je hier meer in verdiepen, check dit: https://www.plantennamen.info/

Tip 3: Creëer groen om je heen. Zorg voor veel ruimte voor planten in je tuin of op je balkon. Groen geeft rust en je kunt er je huis mee versieren. Met name bladgroen zoals van de laurier, eucalyptus en klimop zijn handig als basis voor een bloemstuk. Bloeiende planten zorgen voor de aandachttrekkers in je boeket. Inspiratie nodig voor welke planten je zou kunnen toepassen? Kijk bij de PluktuinPlanner.

plukboeket uit mijn tuin in september

Tip 4: Zie je plukken uit je eigen tuin niet zitten? Verdiep je in de afkomst van je gekochte planten en bloemen. Soms zit er een keurmerk op of wordt er een website genoemd op je bosje bloemen. Zoek online waar de planten vandaan komen en wat een keurmerk betekent. Kijk bijvoorbeeld hier voor nog meer achtergrondinformatie over duurzame bloemen.

Tip 5: Volg tuingekken zoals ik op sociale media. Je krijgt allerlei goede voorbeelden te zien, je leert over tuinieren en je kunt je vragen kwijt wanneer je het even niet meer weet. Volg mij op Instagram.

Tip 6: Deel je ontdekkingen. Wanneer je met mensen in gesprek raakt met dezelfde interesses bereik je meer. Je leert meer, raakt bekend met de terminologie, wordt op de hoogte gebracht van leuke evenementen en krijgt de kans om jezelf te ontplooien. Je kunt ook lid worden van een tuinvereniging in de buurt. Grote kans dat er een afdeling van ‘Groei & Bloei’ bij je in de buurt is. Zij organiseren leuke en leerzame bijeenkomsten.

Tip 7: Stel realistische doelen voor je plukbare tuin. Het hele jaar plukken uit eigen tuin is erg lastig. In de winter is de keuze namelijk beperkt en je bent afhankelijk van de weersomstandigheden. Je opbrengst hangt natuurlijk ook af van het aantal m2 wat je hebt om planten op te kweken. Vaste planten kun je ook goed van plukken, maar deze bloeien vaak maar 3 weken per jaar. Eenjarigen die je opkweekt bloeien vaak langdurig, tot aan de eerste vorst. Daar kun je dus veel van plukken, maar in het voorjaar moet je weer helemaal opnieuw beginnen met zaaien en opkweken. Veel werk! Kies dus de planten die bij jou en je tuin passen en stel je verwachtingen zo nodig bij. En koop je toch bloemen bij de bloemist? Maak dan een verstandige keuze: kies bloemen van het seizoen en laat je informeren over de afkomst van je boeket.

Tip 8: GENIET! Blijf er van genieten om schatten te verzamelen uit de natuur. Dat is het allerbelangrijkste! Blijf je verwonderen en ontdek telkens weer wat moois!

duurzame bloemen in je interieur
Met droogbloemen fleur je je woonkamer ook in de winter op.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *