Ja, en waar begin je dan?! Het arsenaal bloemen dat je kan plukken uit eigen tuin is zo breed, dat het kan duizelen wanneer je begint met het aanleggen van een pluktuin. Toen ik startte met plukken uit de tuin, begon ik met het uitproberen van de planten die al in de tuin stonden: blijven de bloemen goed op de vaas? Hoe zorg ik ervoor dat ze zo lang mogelijk mooi blijven? Door er vervolgens veel over te lezen leer je steeds meer soorten en materialen kennen die je kunt gebruiken. Wanneer je wilt plukken uit eigen tuin is een gedeelte voor eenjarigen echt fantastisch! Elk jaar kan je weer nieuwe soorten uitproberen. Groot voordeel van eenjarigen is dat ze, in tegenstelling tot vaste planten, vaak zeer langdurig bloeien.
Aanleggen van een pluktuin
Hieronder geef ik een opsomming van makkelijke vaste en eenjarige soorten die geschikt zijn om te gebruiken bij het aanleggen van een pluktuin. Ook benoem ik heesters en klimplanten die je zou kunnen gebruiken. Onderstaande ervaringen zijn uit Willine haar eigen tuin op zandgrond. Wanneer je op klei tuiniert zal je mogelijk andere keuzes moeten maken. Een pluktuin met onderstaande planten zal van juni tot in oktober iets te plukken geven.
Vaste planten
Sedum (hemelsleutel of vetkruid)
Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
Pennisetum (lampenpoetsersgras)
Eenjarigen/bollen/knollen
Nigella (juffertje-in-het-groen)
Molucella leavis (klokken van Ierland)
Heesters/bomen
Ook heesters en bomen kan je gebruiken om van te plukken. Let op: deze heesters en bomen zijn niet geschikt voor een gedeelte van de tuin waar je ook zaait. De wortels zitten dan in de weg en grote struiken en bomen trekken veel voeding en vocht uit de grond.
Hydrangea paniculata (pluimhortensia)
Klimplanten
Wanneer je de beschikking hebt over een muur, schutting of pergola, is het fantastisch om deze ook te benutten. Bij het aanleggen van een pluktuin kan je hier namelijk prachtige klimplanten op laten groeien die ook goed zijn om van te plukken.
Prima Plukker
Veel van bovenstaande planten hebben het label ‘Prima plukker’. Planten met dit label zijn heel geschikt voor het aanleggen van een pluktuin. Via deze link kom je bij de geselecteerde planten en heesters.
Interessant
Dag, ik heb eind september begin oktober bloemen gezaaid in een verhoogd bed met de bedoeling deze in het voorjaar te verplanten. Alles komt heel mooi boven. Mijn vraag is nu moet ik dit met de winter in het vooruitzicht afdekken met vlies of glasplaten? Of is dit niet nodig
Dag Martine,
Het hangt er vanaf of het winterharde soorten zijn (bijvoorbeeld marietteklokje, daucus, rudbeckia hirta). Deze kun je namelijk prima in de winter laten staan. Wanneer het vorstgevoelige soorten zijn lukt dit niet en kan je ze beter afdekken of binnen zetten. Sommige soorten kunnen matige vorst wel aan, chrysanten bijvoorbeeld, maar hebben bij strenge vorst wel wat bescherming in de vorm van vliesdoek nodig.
Groet, Willine