Duurzame kerstboom

Elk jaar weer versieren we onze woonkamers met een kerstboom. Vroegere volken vierden in deze tijd van het jaar de terugkomst van het licht. Na 21 december worden de dagen weer langer, de winter is halverwege. Ze plaatsten overal lichten, bliezen de midwinterhoorn, de doden werden herdacht en er werd geofferd voor een goede oogst. Men bracht groene takken in huis, als symbool van vruchtbaarheid.

Om tegenwicht te bieden aan dit midwinterfeest, wordt er vanaf de 4e eeuw na Christus door christenen op hetzelfde moment de geboorte van Jezus herdacht. Het woord ‘kerst’ komt van Christus. De kerstboom heeft dus helemaal niets te maken met ons kerstfeest maar heeft wortels in het Germaanse midwinterfeest.

Wanneer het buiten somber is, is het fijn om het binnen gezellig te maken. In de natuur zijn nog wat bessen en rozenbottels te vinden en er zijn gedroogde bloemen. Groenblijvende planten als dennen, sparren, eucalyptus en laurier kan je heel goed gebruiken in deze tijd om het binnen wat op te fleuren. Maak een mooie kerstkrans of schik een winters bloemstuk!

Waarom is een traditionele kerstboom niet duurzaam?

Een kerstboom wordt opgekweekt, waarbij er al dan niet gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Vervolgens wordt de boom gekapt en na een paar weken gebruik weggegooid. Een boom die jaren heeft gegroeid is een wegwerpproduct geworden.

Ook kan je kiezen voor een kunstboom. Deze is gemaakt van kunststof, wat bestaat uit olie. Bij het winnen van olie wordt er veel schade aan het milieu gemaakt. Boren en winning verstoren niet alleen de leefgebieden van wilde dieren en veroorzaken vervuiling in lokale gemeenschappen, maar door het hele proces komen jaarlijks miljoenen tonnen koolstofdioxide in de atmosfeer vrij. Plastic breekt slecht af, het kan honderden jaren duren voordat het echt weg is. In de tussentijd belandt het in hele kleine stukjes (microplastics) in mens en dier. Omdat we plastic producten veel sneller gebruiken dan ze kunnen afbreken, verzamelen we nu elke dag meer plastic afval.

Wat is een duurzaam alternatief?

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om je huis met een duurzame kerstboom te versieren, zonder (of met minder) negatieve impact op het milieu.

  • Wat dacht je bijvoorbeeld van een kerstboom adopteren? Bij www.duurzame-kerstbomen.nl adopteer je een boom. Na de feestdagen lever je je boom weer in en wordt deze definitief geplant.
  • Bij www.adopteereenkerstboom.nl pik je je eigen gekozen kerstboom elk jaar weer op bij de kweker. Zo gaat je kerstboom meerdere jaren mee!
  • Koop een tweedehands kunstboom bij de kringloop of via Marktplaats. Deze kan vaak nog heel wat jaren mee. Een kunstboom moet je volgens Milieudefensie minimaal 9-17 jaar gebruiken om duurzamer te zijn dan een echte boom.
  • Kies een grote, mooi vertakte, eventueel afgevallen, tak uit en hang hier ballen en lichtjes in.
  • Maak van afvalmateriaal een creatieve duurzame kerstboom, bijvoorbeeld van hout, karton of touw.
  • Zaag in Nationaal Park de Hoge Veluwe je eigen scharrel-den. Op de stuifzandgronden groeien dennen. Om dit unieke gebied te behouden, moeten deze dennen verwijderd worden. Een dennenboom uitkiezen en afzagen is niet alleen een leuk gezinsuitje, maar is ook goed voor de biodiversiteit in Nederland. Je mag per persoon gratis een boom mee naar huis nemen. Je betaald wel kosten voor toegang tot het park.

Waar ga jij voor?! Wil je naast de kerstboom het huis nog op andere wijze gezellig maken? Kijk hier eens voor nog meer kerstinspiratie.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *