Bloemenstilleven van nu

Super vind ik ze: de bloemenstillevens uit de Gouden Eeuw. De weelderige boeketten voor een donkere achtergrond inspireren mij tot het maken van bloemstukken. Thuis werk ik het liefst met bloemen van het seizoen uit eigen tuin!

Bloemenstillevens van toen

In de Gouden Eeuw waren verse bloemen enorm kostbaar. Tulpen werden tijdens de Tulpenmanie verkocht voor bedragen waar je ook een grachtenpand van kon kopen. Je begrijpt dat een arme schilder zich deze bloemen dus niet kon veroorloven. Ze schilderden uit het hoofd of lieten zich inspireren door prenten van bloemen. Zo komt het dat je op veel bloemenstillevens bloemen gecombineerd ziet, die qua bloeitijd helemaal niet in een moment gevangen zouden kunnen worden. Dahlia’s gecombineerd met pioenrozen bijvoorbeeld. In de tuin bloeien pioenen in mei of juni en dahlia’s pas vanaf juli.

Thuis werken met seizoensmateriaal

Hieronder een afbeelding van een stuk met echt herfstmateriaal wat ik thuis maakte: bloeiwijzen van prachtriet (lees hier verder voor meer informatie), sierappeltjes, dahlia’s, sedum en rozenbottels. Al deze materialen kun je heel goed uit je eigen tuin halen. Het zijn allemaal makkelijke vaste planten, die jaar in jaar uit bloemen produceren. De dahlia’s moeten in de winter opgeborgen worden want ze verdragen geen vorst. Sedum kan je het best om de 3 a 4 jaar delen om te voorkomen dat de pollen omvallen. Meer weten over sedum? Kijk hier.

bloemenstilleven eigen product
Bloemenstilleven met tulpen, helleborus en kievitsbloem

Voor een goede foto is licht heel belangrijk. Een donkere achtergrond laat de kleurrijke materialen er al uit springen, maar wanneer er ook nog licht op het stuk valt, komen de bloemen helemaal mooi uit. Zorg voor indirect licht, bijvoorbeeld van een raam op het noorden. Zo raakt het stuk niet overbelicht. Bovenstaande foto’s maakte ik in een kelder met licht van boven (tulpen) en opzij (herfststuk).

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *