Duurzame potgrond

Veel potgrond die in Nederland verkocht wordt bevat turf. Het wordt ook wel veen of veenmos genoemd. Turf wordt gewonnen uit veengronden. Het plantaardig materiaal dat daar in duizenden jaren is neergevallen komt door het winnen van turf los uit de bodem en de opgeslagen CO2 komt daarmee vrij. Vervolgens wordt het gecombineerd tot potgrond en voor spotprijzen verkocht bij tuincentra, supermarkten en doe-het-zelfzaken. De vernietiging van veengebieden is verantwoordelijk voor 5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan al het vliegverkeer (bron: turfvrij.nl).

In Groot-Brittannië wordt het verboden om turf te gebruiken in potgrond. Het is namelijk helemaal niet nodig om dit materiaal te gebruiken. Voor duurzame potgrond worden allerlei alternatieven gebruikt zoals bladeren, bast en houtvezel. Kokosvezel komt van ver en is daarmee ook niet zo’n goede keuze…

Turf maakt bovendien je tuin zuur. Niet alle planten zijn daar fan van! Een alternatieve duurzame potgrond doet het even goed als voedingsbodem voor je potplanten of zaailingen.

Bio-Kultura is online te bestellen of bij enkele verkooppunten.

Fertila Biologische Potgrond – 100% turfvrij kun je online bestellen bij kwekerij Abbing in Zeist.

Ecotuintje verkoopt turfvrije, biologische en veganistische grond en zelfs turfvrije kweekpotjes!

Organic nutrition centre verkoopt potgrond op basis van restanten van de champignonkweek. 

Tardy verkoopt natuurcompost. Je kunt het afhalen in Castricum of Alkmaar. 

Pokon verkoopt een turfvrije aanplant grond. 

www.turfvrij.nl

Wanneer je planten koopt bevat de kweekgrond vaak ook turf. Helaas draag je hiermee dus alsnog bij aan de instandhouding van deze milieuvervuiling. Het is lastig om aan planten te komen waarbij bij de productie geen turf gebruikt wordt. Op turfvrij.nl staan enkele suggesties. Vraag ernaar bij je kweker en het tuincentrum, hopelijk creëren we daarmee bewustzijn bij de verkopers en wordt er in de toekomst gewerkt met duurzame potgrond.

In potten en bakken kan je ook prima tuingrond uit zakken gebruiken. Tuingrond kent niet de nadelen zoals potgrond en is daarmee een beter alternatief.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *