Plukbloem encyclopedie

Welkom in de plukbloem encyclopedie! Op deze pagina probeer ik een overzicht te geven van materiaal uit de tuin, wat je op verschillende momenten uit de tuin kunt plukken.

Zoek je een bepaalde kleur? Of ben je op zoek naar een vaste plant voor op dat ene plekje? Kies de juiste groep en laat je verrassen! Zorg dat je voordat je tot aanplant overgaat, denkt aan het aantal zonuren dat een plant nodig heeft en de grondsoort. In het zwarte menu onderaan de pagina vind je de verschillende categorieën waarbinnen je kunt zoeken. Lees hieronder verder waar je verder op moet letten wanneer je een keuze maakt.

Zonuren

Hoeveel uren de zon schijnt, bepaald voor een groot deel welke planten daar goed gedijen. Op een andere plek overleven ze misschien ook wel, maar bloeien ze vaak minder uitbundig. Kwekers van planten en bomen geven vaak met de volgende termen aan hoeveel uur zon een plant nodig heeft:

  • zon minimaal 5 uur zon, op het warmste van de dag
  • halfschaduw/halfzon maximaal 4 uur zon per dag
  • schaduw maximaal 2 uur zon per dag

Grondsoort

Sommige planten zijn kieskeurig in welke grond ze staan. Ze doen het nou eenmaal niet goed in een andere grondsoort. Ik denk dat je dan ook niet voor deze plant moet kiezen. Niet leuk, maar wel meer kans op succes! Wanneer het bekend is wanneer een plant het op een bepaalde grondsoort niet doet, zal je deze plant niet vinden binnen deze grondsoortcategorie. Zandgrond is los van structuur en kan hierdoor minder water en voedingsstoffen vasthouden. Dit betekent een arme bodem. Bij een kleigrond is het net andersom; hier worden de voedingsstoffen en het water wel goed vast gehouden. Soorten die van schrale grond houden kunnen hier juist minder goed gedijen. Het is goed om na te gaan op welke grond je tuiniert. Zo kan je rekenen op voldoende te gebruiken materiaal uit de tuin. In Nederland kennen we grofweg 3 grondsoorten:

  • klei met name te vinden in gebieden met rivieren en zee.
  • leem ook wel löss genoemd, zit tussen zand en klei in, Limburg.
  • zand hier valt ook veen onder
grondsoort, grondsoortenkaart 2006, kaart WUR
Afbeelding van de Wageningen Universiteit (WUR)

Prima Plukker

Ik kan me voorstellen dat je door alle mogelijkheden niet meer weet welke soorten je het beste kan gebruiken in je pluktuin. Om antwoord te geven op deze vraag heb ik ‘Prima plukker’ in het leven geroepen. De planten die dit label krijgen zijn heel geschikt voor in een pluktuin. Deze planten zijn makkelijk te kweken en ze geven goed materiaal om te gebruiken in bloemwerk. Kijk hier voor de geselecteerde Prima Plukkers.

Materiaal uit de tuin

Bedenk vooraf of je vaste planten, eenjarigen (planten die na 1 seizoen afsterven) of een combinatie wilt aanplanten. Vergeet ook zeker de bomen en struiken niet want daar kun je veel plukplezier aan beleven, zonder de moeite van het zaaien en opkweken!

Veel plezier!