Bollen planten: ga voor biologisch!

Heb je ook weer zin in de frisse lente kleurtjes? Misschien nog helemaal niet, want de herfst vlamt nog zo prachtig! Maar…. wanneer je van het voorjaar wil genieten van blauw, wit, roze en geel in de tuin zul je nu aan de slag moeten. Het is tijd om voorjaarsbollen te planten! Er zijn heel veel soorten te krijgen. Waar moet je op letten bij het planten van bollen en waar vind je biologische bollen?

  1. Standplaats: elke bol heeft z’n eigen voorkeuren. Voorjaarsbloeiers kunnen heel goed onder/bij struiken die ’s winters hun blad verliezen en in het (vroege) voorjaar nog kaal zijn. Er is dan toch genoeg zon voor de bollen. Later in het jaar, wanneer de heester vol blad zit kunnen ze ook prima in de schaduw staan.
  2. Bodemsoort: grofweg heb je kleigrond, zandgrond, veen of löss (tussen klei en zand in, ook wel leem genoemd). Veel bollen doen het erg goed in de vette klei (Lisse ligt bijvoorbeeld op kleigrond), maar blauwe druifjes vinden zandgrond ook prima. Kijk dus goed naar de verpakking of lees online verder.
  3. Eenmalig of verwilderingsbol: sommige bollen geven maar 1 jaar mooie bloemen (normale tulpen), andere blijven jaren staan en vermeerderen zich soms zelfs (krokus, blauw druifje, botanische tulpen). Ook bollen kunnen biologisch gekweekt worden. Ze zijn dan wel vaak wat duurder, maar daarmee help je de natuur een handje.
  4. Biologische bollen: zijn een must! De reguliere bollenteelt is de meest vervuilende tak van landbouw in Nederland, wegens grootschalig gebruik van ‘gewasbeschermingsmiddelen’ en kunstmest. De grond raakt vervuild, met nadelige gevolgen voor de bodem en de omwonenden. Ook de insecten die eten van de bloeiende bollen worden hier ziek van.

Als je je keuze gemaakt hebt voor de soort bollen kan het feest beginnen! Er zijn allerlei types te vinden. Groot, klein, vroeg of juist laat in het jaar bloeiend, kleuren. Ook zijn er steeds meer bollen verkrijgbaar die biologisch geproduceerd zijn, belangrijk! Snuffel rond op onderstaande websites en bestel een paar prachtige bollen bij een bollenkweker. Zin in de lente!

Biologische bollen
Steeds meer bollen worden gelukkig biologisch geteeld. Gezonder voor mens en milieu. Ieder jaar is er meer keus tussen de bio bollen. Alliums, narcissen, tulpen en stinzen, van al deze bollen zijn er ook biologische varianten te vinden. Onderstaand vind je een aantal leveranciers waar je online biologische bollen kunt bestellen.
Huiberts Bloembollen
De Warande
De Bloemoloog
Natural Bulbs
Vivara
Sprinklr
Ecobulbs ’t Keerpunt
Tulips Green

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *