Duurzame bloemen

Duurzame bloemen

Wat zijn duurzame bloemen? Waarom stimuleer ik het plukken uit eigen tuin? Wanneer je de bloemen uit je eigen tuin plukt, belast je daarmee de omgeving niet. Je weet welke middelen je gebruikt in de tuin (gifvrij!) en de bloemen hoeven niet vervoerd te worden. Zorg dat je veel soorten en van elk nog wat extra zaait. Zo is er genoeg te plukken en blijft er genoeg over voor de insecten in je tuin.

Mijn missie

  • Gifvrij, beter voor jou, de kweker en de natuur
  • Lokaal, dus geen co2 uitstoot bij vervoer over de weg of door de lucht
  • Seizoensgebonden, zonder gebruik van warmte opgekweekt
  • Vrij van uitbuiting, slechte arbeidsomstandigheden in het buitenland
  • Meer keuze, er zijn oneindig veel soorten plukbloemen
  • Meer biodiversiteit, beter voor de dieren in de tuin
  • Creativiteit, tuinieren en plukken geeft rust en ontspanning
  • Minder hitte, bomen beschermen je tegen de zon, planten nemen warmte op
  • Minder wateroverlast, tegels eruit groen erin
  • Turfvrij, veel potgrond bevat turf waarvoor natuur wordt afgegraven en waarbij CO2 in de atmosfeer terecht komt.

Onze missie

Steeds meer kwekers en bloemisten willen ook duurzame bloemen leveren. Hieronder staan enkele verhalen die je wellicht kunnen inspireren! Of lees eens dit artikel wat ik schreef over duurzame bloemen in je interieur.

duurzame bloemen

Paulien Verhaest

Kijk eens het verhaal van Paulien Verhaest van Blommm die in Belgiƫ duurzame kwekers samen heeft gebracht. Zij verkoopt boeketten met duurzame bloemen. Deze boeketten worden zelfs rondgebracht op de fiets! Kijk hier haar inspirerende verhaal.

duurzame bloemen

Slowflowers

De term ‘slowflowers‘ staat voor seizoensgebonden bloemen die lokaal op een natuurvriendelijke manier geteeld zijn. Deze stichting heeft kwekers en creatievelingen bij elkaar gebracht om hen beter zichtbaar te maken voor de consument. Lees hier verder waar ze voor staan.

duurzame bloemen

Biologisch

Het SKAL keurmerk geeft aan dat bloemen biologisch zijn. Er zijn geen eisen aan afvalbeheer, energiegebruik en de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen. Biologische bloemen kunnen dus ook uit de warme kas komen, of ingevlogen zijn. Lees hier verder over wat het keurmerk inhoud.

persicaria

Biologisch-dynamisch

Telers van biologisch bloemen kunnen ook het Demeter keurmerk aanvragen als ze aan extra eisen voldoen. De geteelde producten mogen dan biologisch dynamisch genoemd worden. Lees hier verder.

duurzame bloemen

Keurmerken

Het is erg lastig om een overzicht te krijgen over wat nou echt duurzaam is. Op de Keurmerkenwijzer kun je lezen wat de verschillende keurmerken vertellen over je product. Lees hier verder en ontdek de betekenis van de keurmerken.

briza

Onderzoek

Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar duurzame bloemen in Nederland. Als consument kun je bijvoorbeeld letten op de Barometer Duurzame Bloemist Goud. Deze bloemist koopt voor 50% duurzame bloemen in. Lees hier verder.

In de media

Ook in de media verschijnen artikelen over de vervuilende bloemenindustrie. Artikel 2016, klik hier.

Artikel 2019, klik hier.