Kleur in je tuin

Groen is prachtig, maar als pluktuinier ben ik ook echt fan van kleur in je tuin! Als startende tuinier kocht ik elke plant die ik mooi vond. Met name uitbundig bloeiende exemplaren stonden in de tuin. Toch was ik niet tevreden en bleef ik op zoek naar verbetering. Wanneer je de afzonderlijk planten mooi vindt, wil het nog niet zeggen dat ze ook mooi zijn in combinatie met andere planten. De groene basis in de tuin zorgt voor verbinding en rust. De kleur van bloemen en gekleurd blad zorgen voor de accenten. Hoe zorg je voor een combinatie die werkt? Daarbij is het goed om de kleurencirkel in het achterhoofd te houden.

Kleurencirkel met kleuren die in de tuin voorkomen

In de kleurencirkel staan de 3 primaire kleuren aangegeven: rood, blauw, geel. Wanneer je deze kleuren combineert krijg je de secundaire kleuren: oranje, paars en groen. De kleuren die overblijven op bovenstaande cirkel noem je tertiaire kleuren.

Ton-sur-ton kleuren

Je kunt de kleuren uit de cirkel ook nog lichter of donkerder maken. Zo krijg je een veelheid aan kleuren. Wit en zwart staan niet in de kleurencirkel, zij kunnen gecombineerd worden met alle andere kleuren. Wanneer je een kleur combineert met wit, grijs of zwart ontstaan er tinten in deze kleur. Bij het bloemschikken kun je deze verschillende tinten goed combineren tot een ton-sur-ton of monochromatisch stuk. Het klinkt makkelijker dan het is!

Harmonieuze kleuren

Wanneer je kleuren kiest die op de kleurencirkel naast elkaar liggen creĆ«er je een harmonieus geheel. De combinatie is in evenwicht wanneer je drie ‘buren’ uit de cirkel kiest. Vaak springt een van de kleuren meer in het oog en verdwijnt de ander naar de achtergrond. Veel mensen vinden harmonieuze combinaties prettig om naar te kijken.

Oranje en geel liggen naast elkaar op de kleurencirkel

Complementaire kleuren

De complementaire kleuren liggen tegenover elkaar in de cirkel. Blauw is bijvoorbeeld complementair aan oranje. Het effect van zo’n combinatie is dat de kleuren elkaar versterken. Het is dus iets dynamischer dan bij een harmonieuze combinatie. In een bloemstuk met complementaire kleuren versterken de kleuren elkaar. Wanneer je teveel complementaire contrasten in je stuk gebruikt, wordt het vaak als onrustig ervaren.

Groengeel is complementair aan paars

Accentkleur

Wanneer je echt wilt knallen in je border kun je 2 harmonieuze kleuren combineren met 1 complementaire kleur. Deze laatste springt er dan echt uit. Te denken valt bijvoorbeeld aan geel en groengeel met paars.

Het paars van de viooltjes springt er uit

Aan de slag!

Om tot een mooi eindresultaat te komen is het dus belangrijk dat je een plan maakt. Welke bestaande planten zorgen voor de basis en wat combineert daar dan mooi bij? Ga ik voor rust of meer voor dynamiek? De border verandert het hele jaar door, dus ook je keuze kan per seizoen anders zijn. Een pluktuin met eenjarigen en dahlia’s kan je zelfs elk jaar naar je smaak aanpassen. Een tuin is nooit af, het is een leven lang leren.

Veel succes en vooral plezier met het aanbrengen van kleur in je tuin!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *