Steekschuim is niet nodig

Wat mij betreft is steekschuim niet nodig wanneer je met bloemen werkt. Hieronder leg ik je graag uit waarom ik heb besloten om niet meer met steekschuim te werken.

Bloemstuk zonder steekschuim, gemaakt op gaas.

Geschiedenis van steekschuim

Wat velen niet weten is dat steekschuim een restproduct is van de olieproductie. In 1954 werd dit in Amerika ontdekt door Mr Smithers. Hij richtte Oasis® op wat het beroemde steekschuim produceert. In de volksmond wordt steekschuim dan ook vaak Oasis® genoemd (of oase….. ;)) Er zijn ook andere bedrijven die steekschuim maken.

De nadelen van steekschuim

Oorspronkelijk steekschuim bevat stoffen als formaldehyde en koolstof. In dit Australische artikel wordt uitgelegd dat steekschuim uiteen valt in kleine stukjes wat vervolgens de natuur vervuild. Het wordt zelfs teruggevonden in kleine zeediertjes! Op instagram is de beweging No Floral Foam actief om bloemisten en hobbyisten zoveel mogelijk te overtuigen van het feit dat je ook prachtige bloemstukken kan maken zonder steekschuim. Klik hier voor het Instagram account van deze beweging, super interessant.

steekschuim

De wetenschap werkt hard om de invloed van steekschuim op de natuur bloot te leggen. Ook bio afbreekbaar steekschuim heeft gevolgen voor het milieu, ondanks dat het sneller (85% wordt afgebroken in 3 jaar) wordt opgenomen in het milieu. Willen we het wel in onze leefomgeving hebben? Ik heb besloten om steekschuim niet meer te gebruiken. Er zijn genoeg alternatieven! Wat doe jij?

Alternatieven voor steekschuim

Wanneer ik bloemen in een vaas of bloempot wil schikken maak ik gebruik van gaas. Je maakt er een bal van en stopt dit in de pot. Vervolgens kun je je materialen insteken door de openingen. Het gaas kun je zo weer gebruiken voor een volgend bloemstuk! Ook kan je een constructie van takken of mos maken waarin je andere materialen insteekt. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van vazen die verwerkt zijn in een herbruikbare constructie. Voordeel is tevens dat bloemen het op een vaas toch vaak langer volhouden dan op steekschuim. Ook niet alle soorten zijn geschikt voor steekschuim. Het vergt wat creativiteit, maar steekschuim is echt niet nodig!

Bloempot gevuld met gaas

Wil je verder lezen over het duurzaam verwerken en telen van bloemen? Laat je inspireren op deze pagina over duurzame bloemen.

5 gedachten over “Steekschuim is niet nodig

  1. Kippengaas, of dubbeltjes gaas, eigenlijk kan er van alles. Als je maar een paar stelen door een opening kunnen. Je hebt ook gaas met een groene coating, dat is wat buigzamer.

 1. Stel, ik moet nu voor experimenteel rouwwerk een stuk maken voor op een natuurbegraafplaats. Wat voor product(en) zou ik dan kunnen gebruiken in plaats van steekschuim? wat biologisch afbreekbaar is natuurlijk.

  – een bloemist in opleiding

  1. Dag Bianca,
   Daarvoor zijn allerlei oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld gaas over een bakje vouwen (plastic, aardewerk etc), vastzetten met floral tape. Dit vullen met water en vervolgens kun je schikken. Belangrijk is wel dat het rechtop gehouden wordt zodat het water niet over de rand gaat. Of later bijvullen wanneer het op de juiste plek staat. Ook worden er vaak takken gebruikt als raamwerk. Wanneer je op Instagram het account ‘no floral foam’ volgt vind je nog meer voorbeelden.
   Succes!

Geef een reactie