Steekschuim is niet nodig

Wat mij betreft is steekschuim niet nodig wanneer je met bloemen werkt. Hieronder leg ik je graag uit waarom ik heb besloten om niet meer met steekschuim te werken.

Geschiedenis van steekschuim

Wat velen niet weten is dat steekschuim een restproduct is van de olieproductie, het is dus plastic. In 1954 werd dit in Amerika ontdekt door Mr Smithers. Hij richtte Oasis® op wat het beroemde steekschuim produceert. In de volksmond wordt steekschuim dan ook vaak Oasis® genoemd (of oase….. ;)) Er zijn ook andere bedrijven die steekschuim maken.

De nadelen van steekschuim

Oorspronkelijk steekschuim bevat stoffen als formaldehyde en koolstof. In dit Australische artikel wordt uitgelegd dat steekschuim uiteen valt in kleine stukjes wat vervolgens de natuur vervuild. Het microplastic wordt zelfs teruggevonden in kleine zeediertjes! Op instagram is de beweging No Floral Foam actief om bloemisten en hobbyisten zoveel mogelijk te overtuigen van het feit dat je ook prachtige bloemstukken kan maken zonder steekschuim. Klik hier voor het Instagram account van deze beweging, super interessant.

De wetenschap werkt hard om de invloed van steekschuim op de natuur bloot te leggen. Ook bio afbreekbaar steekschuim heeft gevolgen voor het milieu, ondanks dat het sneller (85% wordt afgebroken in 3 jaar) wordt opgenomen in het milieu. Willen we het wel in onze leefomgeving hebben? Ik heb besloten om steekschuim niet meer te gebruiken. Er zijn genoeg alternatieven! Wat doe jij?

Alternatieven voor steekschuim

 • Wanneer ik bloemen in een vaas of bloempot wil schikken maak ik gebruik van gaas. Je maakt er een bal van en stopt dit in de pot. Vervolgens kun je je materialen insteken door de openingen. Het gaas kun je zo weer gebruiken voor een volgend bloemstuk! Ook kan je een constructie van takken of mos maken waarin je andere materialen insteekt. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van vazen die verwerkt zijn in een herbruikbare constructie. Voordeel is tevens dat bloemen het op een vaas toch vaak langer volhouden dan op steekschuim. Ook niet alle soorten zijn geschikt voor steekschuim. Het vergt wat creativiteit, maar steekschuim is echt niet nodig!
 • Denk ook aan materialen die helemaal niet op water hoeven te staan, zoals het gebruik van materialen die mooi indrogen. Droogbloemen, eucalyptus, dennegroen etc. Wanneer materiaal niet op water hoeft te staan zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat dacht je van kransen, guirlandes of hangende constructies?
 • Wanneer je wil dat bloemen in een vaas mooi blijven staan kan je ook de volgende methode gebruiken: Begin met enkele basismaterialen kruislings in te steken in de vaas. Naarmate je meer stelen toevoegt komen de stelen meer omhoog te staan. Bewaar enkele eyecatchers, opvallende materialen. Deze kun je als laatste toevoegen voor een mooie touche! Simpel, maar effectief!
 • Als alternatief kan je ook kiezen voor een bloemenkikker of kenzan. Dit is een metalen plaatje met allemaal prikkertjes erop. Deze kan je op de bodem van een pot of vaas leggen en vervolgens kan je hier je materialen in steken.

Steekschuim is niet nodig

Dat is ook de boodschap die Sarah Diligent wil doorgeven. Als bloemist op het platteland van Engeland wilde ze heel graag af van steekschuim. In de afgelopen jaren ontwikkelde ze allerlei technieken waarbij je bloemen verwerkt zonder gebruik te maken van steekschuim. Ze schreef er ook een handig boek over waarin de vaak oude technieken uitgelegd worden. Denk bijvoorbeeld aan een basis van takken, mos of stro om bloemen te verwerken tot een waar kunstwerk. Ook het verstoppen van vaasjes, klein of groot, in je kunstwerk, geven je de kans om milieubewust te genieten van de kunst van het bloemschikken. Bekijk hier haar prachtige website, waar je ook haar boek kunt bestellen.

Wil je verder lezen over het duurzaam verwerken en telen van bloemen? Laat je inspireren op deze pagina over duurzame bloemen.

You may also like...

13 Responses

 1. Ivy schreef:

  Wat goed! Ik hik ook al een poosje tegen het gebruik van steekschuim aan. Wat voor gaas gebruik je?

  • Willine schreef:

   Kippengaas, of dubbeltjes gaas, eigenlijk kan er van alles. Als je maar een paar stelen door een opening kunnen. Je hebt ook gaas met een groene coating, dat is wat buigzamer.

 2. Bianca schreef:

  Stel, ik moet nu voor experimenteel rouwwerk een stuk maken voor op een natuurbegraafplaats. Wat voor product(en) zou ik dan kunnen gebruiken in plaats van steekschuim? wat biologisch afbreekbaar is natuurlijk.

  – een bloemist in opleiding

  • Willine schreef:

   Dag Bianca,
   Daarvoor zijn allerlei oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld gaas over een bakje vouwen (plastic, aardewerk etc), vastzetten met floral tape. Dit vullen met water en vervolgens kun je schikken. Belangrijk is wel dat het rechtop gehouden wordt zodat het water niet over de rand gaat. Of later bijvullen wanneer het op de juiste plek staat. Ook worden er vaak takken gebruikt als raamwerk. Wanneer je op Instagram het account ‘no floral foam’ volgt vind je nog meer voorbeelden.
   Succes!

 3. Toky schreef:

  Bedankt voor de tip. Ik had me de vervuiling niet gerealiseerd.
  Dus vanaf nu : geen oasis meer voor mij.

 4. Ykje schreef:

  Hoi, ik doe nu een Engelse cursus, op create academy, van een dame genaamd Willow Crossley. Zij gebruikt naast gaas ook dingen die “frogs” heten, met pinnetjes erop. Weet jij misschien hoe dat in het Nederlands heet en of die dingen hier verkrijgbaar zijn? Super dat je Oasis niet meer gebruikt. Btw ik ben geen kenner, maar hobbyist en plezierist 🙂

  • Willine schreef:

   Dag Ykje,

   Bedankt voor je vraag! Het wordt ook wel een kenzan of fakirbedje genoemd. Fijn hulpmiddel ter vervanging van steekschuim.

   Willine

 5. Ykje schreef:

  Beste Willine,

  Bedankt!! Ik heb ze meteen gevonden 🙂

  Groets, Ykje

 6. Jody schreef:

  Ik kwam bij toeval op jullie site, maar dit is nieuwe informatie voor mij als gewone consument. Goed om te weten en mijn minimale gebruik van steekschuim toch anders te bezien.

 7. Jody schreef:

  O, en ik heb je site meteen als favoriet gemarkeerd om op een rustiger moment nog eens rustig rond te kijken.

 8. Marcel schreef:

  Kwam via moss painting hier uit en moet erkennen nooit bij stil gestaan dat dit ook plastic is.
  Zal het op FB zetten straks met Kerst gaan veel mensen weer aan de slag. Hoop dat ze zich bewust worden van het “groene” spul.

  Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *