Plukdak

Start project

In februari 2019 hebben we een plat dak ingericht als plukdak. Om de daktuin veilig en efficiënt te kunnen gebruiken zijn er moestuinbakken met rekken geplaatst. Zo kunnen de planten wortelen zonder het dak te beschadigen en hebben ze steun.

Ik heb gekozen voor een aantal bakken in een extra diepe maat (25 cm) voor de dahliaknollen en tulpenbollen. De overige bakken hebben een diepte van 17 cm. Planten die dreigen om te vallen kan ik opbinden aan het hek wat is aangebracht.

Februari

In februari 2019 heb ik de eerste zaadjes gepoot: Cerinthe major ‘Purpurascens’. In het Nederlands wordt hij grote wasbloem genoemd. Eind maart zie ik scheutjes verschijnen, zo mooi!

Maart

In maart heb ik delphinium (ridderspoor), cosmos (cosmea) en zonnebloemen voorgezaaid. Tevens heb ik ranonkels gepoot in een bak. Een deel van de rankonkels heb ik in het najaar van 2018 al gepoot. Het idee is dat ze dan wat voorlopen op de knolletjes die in het voorjaar gepoot worden. Eind april zie ik inderdaad al bloemknopjes bij de eerder gepote rankonkels en in de eerste week van mei kan ik de eerste (kleine) exemplaren plukken.

April

Vanwege het mooie weer eind april, besluit ik om het erop te wagen en de dahlia’s te poten. Tevens heb ik zinnia’s en craspedia gezaaid en de voorgezaaide soorten uitgeplant in de bakken.

Mei

Omdat het zoveel regent, hoef ik niet te sproeien en groeit alles hard. Het eerste dahlialoof komt op en er zijn zaailingen te zien van calendula, zinnia en helianthus. Enkele ranonkels die ik in het najaar van 2018 heb gepoot bloeien.

Juni

In juni gaat het hard! Het loof schiet de grond uit en ik kan cerinthe major, phacelia, calendula, een eerste zonnebloem en ranonkels plukken. De ranonkels die ik dit voorjaar heb gepoot worden beduidend mooier dan degene die al in het najaar gepoot zijn. We hebben een druppelslang met timer geïnstalleerd zodat de planten niet uitdrogen.

Juli

In juli bereikt de pluktuin een hoogtepunt qua bloei. De dahlia’s en zinnia’s bloeien volop. Daarnaast dreigen de pompoenen het pad over te nemen. Er zijn verder nog wat zonnebloemen, lathyrus, craspedia, ridderspoor en cosmea te plukken. Heerlijk!

Augustus

In augustus bloeit alles wat minder door, omdat er weinig regen valt. Het blad van de pompoen zakt in en heeft meeldauw. Gelukkig hebben de pompoenen daar geen last van. Verschillende tweejarigen die ik heb gezaaid komen op. De chrysanten beginnen uit te groeien en knoppen te vormen.

September

Wanneer de herfst begint is ongeveer een kwart van de bakken leeg, een kwart gevuld met tweejarigen en de rest staat nog in bloei. De uitgebloeide stengels heb ik verwijderd en binnenkort ga ik de laatste pompoenen oogsten. Het is belangrijk om te blijven knippen: anders stoppen de dahlia’s en cosmea’s met bloeien.

Oktober

Het blad aan de bomen begint te verkleuren, zo prachtig! Op het dak heb ik alles wat uitgebloeid is verwijderd. De dahlia’s laat ik nog even staat totdat het blad echt begint af te sterven. Zo kan de knol nog wat extra energie opnemen. Nog even en dan komt de natuur tot rust.

November

Het is beangstigend kaal op het dak. Her en der is er wat groen te zien van tweejarigen die gezaaid zijn en er verschijnt onkruid. Ik heb tulpenbollen gepoot in de diepe bakken. De chrysanten zijn uitgebloeid en daarmee is het plukseizoen op het dak afgesloten. Na de winter begint het feest weer opnieuw!