Duurzame bloemen

Wat zijn duurzame bloemen? Waarom stimuleer ik het plukken uit eigen tuin? Wanneer je de bloemen uit je eigen tuin plukt, belast je daarmee de omgeving niet. Je weet welke middelen je gebruikt in de tuin (liefst helemaal niets!) en de bloemen hoeven niet vervoert te worden. Steeds meer kwekers en bloemisten willen ook duurzame bloemen leveren. Hieronder staan enkele verhalen die je wellicht kunnen inspireren!

duurzame bloemen

Paulien Verhaest

Bijvoorbeeld het verhaal van Paulien Verhaest van Blommm die in België duurzame kwekers samen heeft gebracht. Zij verkoopt boeketten met deze duurzame bloemen. Deze boeketten worden zelfs rondgebracht op de fiets! Kijk hier voor de video.

duurzame bloemen

Slowflowers

De term ‘slowflowers‘ staat voor seizoensgebonden bloemen die lokaal op een natuurvriendelijke manier geteeld zijn. Deze stichting heeft kwekers en creatievelingen bij elkaar gebracht om hen beter zichtbaar te maken voor de consument. Lees hier verder.

duurzame bloemen

Biologisch

Het SKAL keurmerk geeft aan dat bloemen biologisch zijn. Er zijn geen eisen aan afvalbeheer, energiegebruik en de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen. Biologische bloemen kunnen dus ook uit de warme kas komen, of ingevlogen zijn. Lees hier verder.

duurzame bloemen

Biologisch-dynamisch

Telers van biologisch bloemen kunnen ook het Demeter keurmerk aanvragen als ze aan extra eisen voldoen. De geteelde producten mogen dan biologisch dynamisch genoemd worden. Lees hier verder.

duurzame bloemen

Keurmerken

Het is erg lastig om een overzicht te krijgen over wat nou echt duurzaam is. Op de Keurmerkenwijzer kun je lezen wat de verschillende keurmerken vertellen over je product. Lees hier verder.

duurzame bloemen

Onderzoek

Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar duurzame bloemen in Nederland. Als consument kun je bijvoorbeeld letten op de Barometer Duurzame Bloemist Goud. Deze bloemist koopt voor 50% duurzame bloemen in. Lees hier verder.

duurzame bloemen

Floret’s Farm

En deze Amerikaanse kwekersfamilie heeft het kweken van seizoensbloemen tot een ware kunst verheven! Ze hebben interessante boeken geschreven en je kunt online workshops volgen over het kweken van bloemen op een duurzame manier. Lees hier verder.

duurzame bloemen

Volkskrant

Ook in de media verschijnen artikelen over de vervuilende bloemenindustrie. Artikel 2016, klik hier.

Artikel 2019, klik hier.