Helianthus (zonnebloem)

Wie kent de zonnebloem niet! Als kind heeft iedereen wel eens zonnebloemen gezaaid. Wie laat de hoogste groeien? Het zaaien is eenvoudig en je hebt zonnebloemen tegenwoordig in allerlei tinten geel, oranje en rood. De hele hoge zijn niet echt handig om mee te bloemschikken, maar er zijn ook veel lagere soorten.

Zelf ben ik fan van de roodoranje soorten, die kleur is echt fantastisch! Helaas betekent snijden het einde van de plant. Dat betekent dat je per m2 niet zoveel bloemen kunt oogsten. Om bloei van verschillende bloemstelen uit 1 plant te krijgen, kan je de plant toppen wanneer deze 20-30 cm hoog is. Je knipt dan boven een bladpaar de steel af. De betekent dat de plant even moet bijkomen en het dus wat langer duurt voordat er een bloem komt. Maar de truc is dat door deze beschadiging de plant meerdere uitlopers gaat laten groeien vanuit het bladpaar waar boven je geknipt hebt. Vaak verschijnen er dan 2 of 3 stelen met elk een eigen bloem!

Wanneer je niet zoveel ruimte hebt, kun je misschien beter kiezen voor doorbloeiende soorten als zinnia, cosmea en dahlia (klik op de bloemennamen voor meer informatie).

Oranje zonnebloemen gecombineerd met dahlia’s, ossentong en goudsbloem.

De bloemblaadjes en pitten kunnen gegeten worden. De smaak is friszoet. Uit de minigids ‘Eetbare bloemen’ van Anna Koster begrijp ik dat gefrituurde bloemknopjes van de zonnebloem fantastisch smaken. Weet niet of ik mijn gezinsleden zo ver krijg…

zonnebloem
Bloemenstilleven met calendula, hertshooi en zonnebloemen

Geef een reactie