Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

Zinnia ’s zijn erg geschikt voor de pluktuin. Deze familie van, in ons klimaat, eenjarige planten zijn erg populair in de pluktuin. Ze zijn vanaf eind april te zaaien en bloeien vanaf juli in allerlei felle kleuren. Er zijn ook variĆ«teiten in pastelkleuren. Let op de hoogte; om van te snijden zijn met name de hogere soorten met dubbelbloemige en grotere bloemen interessant. Helaas worden bij mij de bloemen niet zo mooi als op de verpakkingen. De ‘Envy’ wordt bijvoorbeeld niet zo gevuld en de ‘Queen Red Lime’ blijft rood in plaats van de roze en lime kleuren die beschreven staan. Omdat er vaak kruisbestuiving optreedt weet je nooit precies wat er opkomt. Zorg dus dat je genoeg zaait, zo kan je net die variatie bloem kiezen die past bij het bloemstuk dat je wilt maken.

Plukken

Na de pluk, maakt de plant nieuwe knoppen. Snoeien doet dus bloeien! Door de steel even kort een tik te geven, kan je kijken of de bloem klaar is om geplukt te worden. Beweegt de steel flink heen en weer, dan duurt het nog even. Blijft de steel redelijk stijf, dan kan je plukken.

Er zijn heel veel soorten zinnia’s en deze zijn allemaal geschikt voor de pluktuin. Bij mij komen de soorten niet allemaal even goed op, dus ik heb besloten om ze voor te zaaien. Zo kun je de pluktuin echt maximaal vullen met zinnia ’s en gebruik je de ruimte effectief. Let op: slakken zijn dol op de frisse jonge blaadjes van een zinniaplant, hou ze dus uit de buurt! Na een tijd bloeien sterft de plant. Wanneer je tot aan de vorst bloemen wilt hebben, kan je in juli nog een ronde zaaien.

En als extra kadootje kan je de bloemblaadjes van de zinnia ook eten. Probeer het eens!

NaamZinnia elegans
Typeeenjarig
Zaaienbinnen voorzaaien maart; buiten april – mei of juli
Oogstenjuli tot aan de vorst
Hoogte30-50 cm
Standplaatszonnig
Kleur magenta, paars, rood, geel, oranje, wit, groengeel
Eetbaarja
zinnia

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *