Rosa (roos)

Met de roos (Rosa in het Latijn) heb ik een haat liefde verhouding. Ze zijn prachtig in een boeket en geuren heerlijk in je tuin, maar ze willen niet zo overdadig bloeien in mijn tuin. Dan heb ik het over grootbloemige rozen. Deze groep bestaat uit theeroos, theehybride en moderne roos. Persoonlijk ben ik meer fan van ramblers en klimrozen. Deze klimmende rozen komen goed tot hun recht in een boom of over een schuur of pergola. De massale kleine bloemen van een ramblerroos zijn echt betoverend!

Een andere groep rozen zijn de trosrozen. Deze groep is relatief makkelijk in de tuin en geeft trossen kleinere bloemen. De verschillende groepen rozen komen voort uit de wilde of botanische roos. In de jaren 70 van de vorige eeuw veredelde David Austin vele rozen. De groep die daaruit ontstaan is worden Engelse rozen genoemd. Deze rozen worden veel door pluktuiniers gebruikt. Tot slot zijn er ook heesterrozen en rozen op stam verkrijgbaar.

Grootbloemige roos R. Nostalgie

Wanneer je wilt plukken uit de tuin zijn alle rozen goed te gebruiken. Vergeet ook de bottels niet! Verschillende typen rozen geven ook mooie bottels. Afgelopen najaar heb ik om deze reden Rosa (roos) multiflora aangeschaft. Deze roos kan tot 4 meter hoog worden en geeft na de zomer bottels die lijken op lijsterbessen. Mooi om in kransen te gebruiken! Wil je meer informatie? Kijk dan eens op de website van Rozenkwekerij De Wilde, heel leuk!

Eetbare bloemen

De bloemblaadjes van rozen kun je ook eten! Ze geuren natuurlijk veelal heerlijk, maar ze fleuren ook je bord geweldig op. Alle rozenblaadjes zijn eetbaar, maar de rode en geurende soorten verdienen wel de voorkeur. Vermijd uiteraard bespoten rozen, zoals uit een gekocht boeket. Met de blaadjes kan je rozenthee maken of gebruiken als decoratie van een toetje of taart. Probeer het eens!

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *