Bloemenstilleven ‘november’

We schrijven eind november 2020 en er is nog steeds geen nachtvorst geweest. Dat betekent dat veel eenjarigen maar blijven bloeien en dat vaste planten lang hun blad behouden. Als tuinier ben je bewust van de seizoenen en het weer. Dit heeft namelijk direct effect op je mogelijkheden in de tuin. Kan ik nog zaaien? Moeten de planten die niet tegen vorst kunnen naar binnen? Kan ik nu planten verplaatsen of kan ik beter wachten?

bloemenstilleven november

Dat leven met de seizoenen vind ik heerlijk. In deze tijd waarin men probeert te doen alsof alles maakbaar is, is het goed om bewust te zijn van onze afhankelijkheid van wat de aarde geeft. Er is zon nodig om een plant te laten groeien, er zijn insecten nodig voor de bestuiving etc. Hoe meer ik besef hoe intelligent de natuur in elkaar zit, hoe minder ik verlang naar een maakbare wereld. De natuur geeft het ritme aan waar we als mens zo goed op gedijen. Dat ritme is er niet voor niets!

In dit bloemenstilleven ‘november’ gebruikte ik de volgende materialen:

Klik op de bloemennamen om verder te lezen over de betreffende bloem. Op deze pagina vind je meer informatie over de bloemenstillevens die ik maak.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *