Dahlia’s

Deze zomerknollen die oorspronkelijk uit Centraal-Amerika komen zijn mateloos populair! Het zijn ook mijn favoriete plukbloemen. De veelheid aan soorten maakt dat er voor iedereen wel wat bij zit. Omdat de knollen niet tegen de vorst kunnen kan je ze eind april poten in de volle grond. Een week of 6 later komen de eerste scheuten boven de grond. Deze kunnen geen vorst verdragen dus poot de knollen niet te vroeg in het jaar!

Je kunt dahlia’s vanaf maart binnen in huis in een pot planten om ze zo wat eerder in bloei te krijgen. Wanneer het risico op vorst geweken is, kunnen de potten naar buiten. Na de eerste vorst in oktober knip je de lange stengels af en laat je het blad versterven. Haal na een poosje de knollen uit de grond en berg ze op een koele en droge plaats op. Bijvoorbeeld in stro of kranten. Check regelmatig of de knollen er nog goed uitzien.

Dahlia’s kun je indelen in groepen. Hieronder staan de verschillende groepen met wat voorbeelden. De soorten die speciaal voor potten worden gekweekt heb ik even buiten beschouwing gelaten (Dahlianove, Galery series, Impression selection, Top mix) (www.bulb.com)

Enkelbloemig

Enkelbloemige dahlia ‘First love’ (oranje, rood hart), hier gecombineerd met ranonkels en rozen.

Deze soort heeft een rand bloemblaadjes met in het midden plattere bloemblaadjes. Deze soort wordt zo’n 40 – 60 cm hoog. De bloemen uit de Happy Single-collectie, Mignon collectie en de Dark Angel collectie zijn voorbeelden van enkelbloemige dahlia’s.

Anemoonbloemig

Dahlia ‘Lifestyle’

Deze soort heeft een of meerdere randen bloemblaadjes en een hart van kleine bloemblaadjes. De plant wordt 60 – 90 cm hoog.

Halskraag

Dahlia ‘Mary Evelyn’

Een halskraagdahlia heeft platte bloemen met aan de buitenkant een ring van platte bloemblaadjes en een binnenring van uit stekende bloemblaadjes. De plant wordt 75 – 120 cm hoog.

Decoratief

Dahlia ‘Hawaii’

Dit soort heeft platte bloemen met brede, stompe bloemblaadjes. De plant kan  150 cm hoog worden en heeft vaak zeer grote bloemen. Goed ondersteunen dus! De Gallery en Melody serie bestaan uit dahlia’s van het decoratieve type.

Een speciale subgroep van de decoratieve dahlia’s wordt gevormd door de waterlelie groep. De bloemen van dit subtype heeft platte, dubbele bloemen, met een lichte ronding. De plant kan tot 120 cm hoog worden.

Bal

Dahlia ‘Wine Eyed Jill’

Dit soort heeft balvormige, dubbele bloemen met stompe of ronde bloemblaadjes. De plant kan 150 cm hoog worden.

Pompon

Paarse naamloze pompondahlia

De subgroep pompon is half rond en heeft dubbele bloemen met stompe of ronde bloemblaadjes. De plant wordt 80 – 120 cm hoog. Qua uiterlijk lijken deze veel op de baldahlia’s, maar de bloemen zijn kleiner.

(Semi) cactus

Dahlia cactus wit

Dit soort heeft dubbele bloemen met puntige en korte bloemblaadjes. De plant kan 150 cm hoog worden.

Pioenbloemig

Nog geen foto beschikbaar.

Dit soort heeft dubbele bloemen met ronde bloemblaadjes. De plant kan 100 cm hoog worden.

Orchidee

Dahlia ‘Verrone’s Obsidian’

Stervormige, enkele bloemen waarbij de bloemblaadjes van de gevulde bloemen sierlijk naar beneden buigen 

Fimbriata

Dahlia ‘Snoho Diana’

Dit zijn gefranjerde dahlia’s uit de decoratieve en (semi-)cactus groep.