Dahlia’s

De dahlia is een perfecte plukbloem! Deze zomerknollen die oorspronkelijk uit Centraal-Amerika komen zijn mateloos populair. Het zijn ook mijn favoriete plukbloemen. De veelheid aan soorten maakt dat er voor iedereen wel wat bij zit. Omdat de knollen niet tegen de vorst kunnen kan je ze eind april poten in de volle grond. Een week of 6 later komen de eerste scheuten boven de grond. Deze kunnen geen vorst verdragen dus poot de knollen niet te vroeg in het jaar!

Dahlia’s poten

Je kunt dahlia’s vanaf maart binnen in huis in een pot planten om ze zo wat eerder in bloei te krijgen. Wanneer het risico op vorst geweken is, kunnen de potten naar buiten. Natuurlijk kun je ook gewoon wachten totdat je ze in de volle grond kan planten. Vanaf eind april kan je ze in de volle grond planten. Het duurt dan nog even voordat het loof boven de aarde verschijnt en dan is er geen kans meer op vorst.

De soorten dahlia die geschikt zijn als plukbloem hebben het liefst lange stelen en niet te grote bloemen. De dinnerplate (met een diameter van 20- meer dan 30 cm!) soorten vind ik zelf daarom minder geschikt, de bloemen zijn lastig te schikken op een vaas en de stelen knakken snel. Het zijn wel echt prachtige bloemen, dus ze staan wel in mijn pluktuin. Baldahlia’s blijven langer goed, dan bijvoorbeeld enkelboemige varianten. Zien wat je allemaal kan maken met dahlia’s? Klik dan hier.

Dahlia’s bewaren

Na de eerste vorst in oktober knip je de lange stengels af en laat je het blad versterven. Haal na een poosje de knollen uit de grond en berg ze op een koele en droge plaats op. Bijvoorbeeld in stro of kranten. Check regelmatig of de knollen er nog goed uitzien. Klik hier voor de site van de Nederlandse Dahliavereniging voor meer informatie over dahlia’s.

Leuk om te weten: alle dahliabloemblaadjes kun je eten. Elke soort heeft een iets andere smaak, neigt soms naar bitter.

Dahlia’s kun je indelen in groepen. Hieronder staan de verschillende groepen met wat voorbeelden. De soorten die speciaal voor potten worden gekweekt heb ik even buiten beschouwing gelaten want deze soort dahlia heeft korte stelen en is daardoor minder geschikt als plukbloem.

dahlia plukbloem

Enkelbloemig

Deze soort heeft een rand bloemblaadjes met in het midden plattere bloemblaadjes. Deze soort wordt zo’n 40 – 60 cm hoog. De bloemen uit de Happy Single-collectie, Mignon collectie en de Dark Angel collectie zijn voorbeelden van enkelbloemige dahlia’s.

dahlia plukbloem

Anemoonbloemig

Deze soort heeft een of meerdere randen bloemblaadjes en een hart van kleine bloemblaadjes. De plant wordt 60 – 90 cm hoog.

dahlia plukbloem

Halskraag

Een halskraagdahlia heeft platte bloemen met aan de buitenkant een ring van platte bloemblaadjes en een binnenring van uit stekende bloemblaadjes. De plant wordt 75 – 120 cm hoog.

dahlia plukbloem

Bal

Dit soort heeft balvormige, dubbele bloemen met stompe of ronde bloemblaadjes. De plant kan 150 cm hoog worden. Blijft wat langer goed op de vaas dan andere soorten.

dahlia plukbloem

Decoratief

Dit soort heeft platte bloemen met brede, stompe bloemblaadjes. De plant kan  150 cm hoog worden en heeft grote bloemen. Een speciale subgroep van de decoratieve dahlia’s wordt gevormd door de waterlelie groep. De bloemen van dit subtype heeft platte, dubbele bloemen, met een lichte ronding. De plant kan tot 120 cm hoog worden.

dahlia plukbloem

Pompon

De subgroep pompon is half rond en heeft dubbele bloemen met stompe of ronde bloemblaadjes. De plant wordt 80 – 120 cm hoog. Qua uiterlijk lijken deze veel op de baldahlia’s, maar de bloemen zijn kleiner.

dahlia plukbloem

(Semi) cactus

Dit soort heeft dubbele bloemen met puntige en korte bloemblaadjes. De plant kan 150 cm hoog worden.

dahlia plukbloem

Orchidee

Stervormige, enkele bloemen waarbij de bloemblaadjes van de gevulde bloemen sierlijk naar beneden buigen. Prachtig om te zien, maar de bloemen blijven niet lang goed op de vaas. 

dahlia plukbloem

Fimbriata

Dit zijn gefranjerde dahlia’s uit de decoratieve en (semi-)cactus groep.

Pioenbloemig

Nog geen foto beschikbaar.

Dit soort heeft dubbele bloemen met ronde bloemblaadjes. De plant kan 100 cm hoog worden.