Chrysanthemum (chrysant)

Wie kent ze niet, deze bloemen uit grootmoederstijd. Maarrrrr, met name de warme herfstkleuren zijn weer helemaal hip in de donkere maanden van het jaar! In het voorjaar heb ik kleine plantjes van het tuincentrum op het dak gepoot. Eind oktober begonnen deze te bloeien. In deze tijd van het jaar zijn er niet veel bloeiende planten, dus super geschikt als plukbloem! Het zijn sterke bloemen op de vaas en ze zijn er in allerlei mooie kleuren en vormen. Wanneer de winter mild is kunnen ze blijven leven. Bij strenge vorst vriezen ze dood. Je zou ze binnen kunnen zetten op een warmere plaats om te laten overwinteren. Ook kun je er stekken van nemen. Ik heb ze afgelopen winter op hun plek laten staan en een deel in een onverwarmde binnenruimte gezet. Beiden hebben ze het prima overleefd, dankzij de milde winter. Mocht dit bij jou niet lukken, je kunt ze ook zaaien! Voorzaaien vanaf februari en na IJsheiligen naar buiten. Geen idee wie de IJsheiligen zijn? Lees hier verder.

schaal met pompoenen, malusappeltjes en chrysanten
Chrysanten met bottels op een vaas, geschikt in een schaal met pompoenen en sierappeltjes.

In deze schaal heb ik chrysanten gecombineerd met bottels op een vaas, geschikt in een schaal met pompoenen en sierappeltjes. Heerlijke herfstige kleuren.

Eetbare bloemen

De bloemblaadjes van chrysanten zijn kruidig van smaak. Ze zijn te gebruiken om in te maken in zoetzuur, jam, of in de taart en cake. Dit geldt voor zowel de vaste als de eenjarige soorten.

Geef een reactie