Chrysanthemum (chrysant)

Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

Wie kent ze niet, deze bloemen uit grootmoederstijd. Maarrrrr, met name de warme herfstkleuren zijn weer helemaal hip in de donkere maanden van het jaar! In het voorjaar heb ik kleine plantjes van het tuincentrum op het dak gepoot. Eind oktober begonnen deze te bloeien. In deze tijd van het jaar zijn er niet veel bloeiende planten, dus super geschikt als plukbloem! Het zijn sterke bloemen op de vaas en ze zijn er in allerlei mooie kleuren en vormen. Wanneer de winter mild is kunnen ze blijven leven. Bij strenge vorst vriezen ze dood. Je zou ze binnen kunnen zetten op een warmere plaats om te laten overwinteren. Ook kun je er in het voorjaar stekken van nemen. Ik heb ze afgelopen winter op hun plek laten staan en een deel in een onverwarmde binnenruimte gezet. Beiden hebben ze het prima overleefd, dankzij de milde winter. Mocht dit bij jou niet lukken, je kunt ze ook zaaien! Voorzaaien vanaf februari en na IJsheiligen naar buiten. Geen idee wie de IJsheiligen zijn? Lees hier verder. Chrysanten zijn verkrijgbaar in oranje, paars, purper, brons, wit, geel en geelgroen.

schaal met pompoenen, malusappeltjes en chrysanten
Chrysanten met bottels op een vaas, geschikt in een schaal met pompoenen en sierappeltjes.

In deze schaal heb ik chrysanten gecombineerd met bottels op een vaas, geschikt in een schaal met pompoenen en sierappeltjes. Heerlijke herfstige kleuren.

Eetbare bloemen

De bloemblaadjes van chrysanten zijn kruidig van smaak. Ze zijn te gebruiken om in te maken in zoetzuur, jam, of in de taart en cake. Dit geldt voor zowel de vaste als de eenjarige soorten.

You may also like...

2 Responses

 1. Emmie schreef:

  De vaste chrysant ken ik wel. De stekjes chrysant op de moestuin ken ik wel. Maar die knallers die bv Sarah Raven laat zien waar koop je daar zaad of plantjes van. Vanuit Engeland stuurden ze alleen zaden en dat is straks ook afgelopen helaas.

  • Willine schreef:

   Dag Emmie,
   Je hebt vaste tuin chrysanten die winterhard zijn. In de pluktuin worden meestal minder winterharde soorten gebruikt in prachtige kleuren. Deze kun je goed stekken en worden vaak in een koude tunnel gekweekt. Je kunt chrysanten ook zaaien. Daardoor kan je uit een nog groter assortiment kiezen. Zelf ben ik ook op zoek naar die dubbele bijzondere vormen. Helaas wordt het inderdaad lastiger om zaad te importeren. Let op: ook margrieten worden bij de chrysanthemums gerekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *