Papaver (klaproos)

Iedereen kent de klaproos! In de berm in bijvoorbeeld nieuwbouwwijken stelen ze de show in juni en juli. Ze zijn namelijk gek op omgewoelde grond. De rode bloemhoofdjes van deze pioniersplant wiegen in de wind op een stuk braakliggende grond. Dit is de grote, gewone klaproos (Papaver Rhoeas), een eenjarige bloem en de meest bekende van de klaproos familie.

De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is eenjarig en is bekend om de zaadbol. De gedroogde zaden uit de bol zijn bekend als maanzaad.  Ook opium wordt uit deze plant gewonnen.

Klaprozen zijn prachtig om te zien, maar niet geschikt om te plukken. De bloemen zullen snel slap gaan hangen op de vaas, helaas. Waarom vermeld ik ze dan wel op deze website? Omdat de zaaddozen van de grotere varianten prachtig te gebruiken zijn!

Voor in de tuin is de oosterse klaproos (Papaver orientale) heel geschikt. Deze plant is meerjarig en komt dus elk jaar terug. De grote bloemen zijn een prachtig gezicht in de border en de zaaddozen kan je plukken! Wanneer je wilt dat de plant zich uitzaait, laat dan een deel van de zaaddozen staan. Wanneer het dakje wat omhoog gaat staan op de bol, kan je het zaad er uit schudden. Op dit moment is de zaaddoos mooi ingedroogd en kan je deze ook in een droogboeket gebruiken. Kijk hier verder voor ander materiaal wat mooi indroogt.

Bloemenstilleven met zaaddozen van klaproos, duizendknoop, zinnia, verschillende soorten dahlia en hertshooi.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *