Viola (viool)

In maart kun je de eerste bloeiende viooltjes in je tuin vinden. Er zijn aardig wat soorten violen te vinden. De viola odorata ruiken heerlijk. Violen zijn bijna jaarrond te koop bij tuincentra en bloemisten. Toch blijft het voorjaar voor veel mensen de tijd om bakken te vullen met vrolijke violen. De gecultiveerde soorten zijn er in een regenboog van kleuren en met kleine en grote bloemen. Deze viooltjes zijn vaak opgekweekt met hulp van allerlei bestrijdingsmiddelen. Na een jaar bloeien worden de planten weggegooid. Geen duurzame zaak dus. Kies voor tuinviooltjes die zichzelf uitzaaien in de tuin, zo heb je er jaren plezier van! Verder lezen over de gevolgen van de traditionele bloemenindustrie? Lees hier verder.

Om de tuintafel of een kale buitenmuur te versieren heb ik een twijgenconstructie gemaakt waarin potjes violen zijn verwerkt. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je dit doet.

  1. Bind met touw wat mos vast om de plastic potjes waar de viooltjes inzitten.
  2. Bind enkele twijgen vast om een potje met binddraad (blauw gegloeid in groen of grijs). Begin daarbij in het midden van de twijgen. De twijgen moeten wat langer zijn dan de grootte van het stuk dat je in gedachten hebt omdat ze gebogen worden. De twijgen die ik heb gebruikt zijn zo’n 1 meter lang.
  3. Zet vervolgens een potje links en een potje rechts van het al geplaatste potje violen en buig de twijgen om de violen heen en zet vast met binddraad.
  4. Bind wat twijgen klimop vast aan de constructie.

Eetbare bloemen

Het leuke is dat alle bloemetjes van violen eetbaar zijn! Let wel op dat je soorten aanschaft die onbespoten zijn. Wanneer je plukt uit eigen tuin weet je precies welke middelen je gebruikt hebt. Van juni tot augustus kun je viooltjes zaaien, voor een vrolijk bord in het voorjaar!

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *