Sedum (hemelsleutel of vetkruid)

Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

Deze sterke planten zijn echt een must voor een plukbare tuin! Je ziet ze in veel tuinen staan en dat is niet voor niets. Met name in de nazomer dragen ze veel bij in de border. Dit geslacht telt veel soorten en het zijn allemaal sterke planten. Ze verschillen in bloeitijd en kleur. Je hebt soorten met groene stelen, maar ook roodbladige. Er zitten ware juweeltjes tussen voor je tuin! Leuke bijkomstigheid: ze blijven ook prima op de vaas! Zorg dus dat je er extra plant, zodat je er ook wat van kunt plukken.

De pollen hebben na enkele jaren nog al eens de neiging om uiteen te vallen. Het kan dan hepen om met een spade horizontaal in te steken onder de grond. Zo gaan de buitenste wortels nieuwe uitlopers maken. Een alternatief is het opgraven van de planten en deze in stukken delen. Wanneer je deze stukken vervolgens weer uitplant groeien er weer mooie pollen uit. Het middelste gedeelte van een pol is vaak erg hard en niet meer geschikt om uit te planten, gooi dit weg.

Wil je meer inspiratie voor het plukken uit je eigen tuin? Zoek planten die goed passen in jouw tuin via de plantenencylopedie.

sterke planten
De sedum gebruikt in dit stuk is nog heel licht van kleur. In de herfst verkleurd het scherm naar donkerroze.

You may also like...

2 Responses

 1. Bart schreef:

  Ik heb een grote Sedum spectabile (waarschijnlijk ‘Brilliant’) in de tuin staan, waarvan ik graag een aantal stelen op vaas zou willen zetten. De uiterste punten van de bloemknoppen vertonen nu net een eerste beetje kleur.
  PROBLEEM: in welk ontwikkelingsstadium kan men de stelen het beste snijden? Moeten de knoppen open en volledig op kleur zijn, of rijpt en kleurt zo’n scherm nog verder na op vaas?
  Ik heb letterlijk tientallen sites hierover geraadpleegd en lees telkens dat het inderdaad een prima plant ook voor snijbloemen is, maar nergens zie ik een antwoord op de vraag die ik hierboven stelde !

  Graag je deskundig advies.

  • Willine schreef:

   Dag Bart,
   Bedankt voor je vraag. Sedum is een prachtige plukbloem. Je kunt de bloem zowel ‘onrijp’ dus groen plukken en wanneer er meer kleur op komt. De kleur wordt steeds roder en vervolgens wordt het zwart, dan ben je te laat met plukken maar de stelen geven wel een mooi winterbeeld.
   Voor de houdbaarheid op de vaas maakt het niet uit wanneer je de steel plukt.
   Groet Willine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *