Prima Plukker

Deze bol is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

We kennen allemaal de robuuste dubbelbloemige hyacint uit de supermarkt, maar er zijn nog veel meer hyacinten die je ook heel goed kan gebruiken in een boeket. Hieronder beschrijf ik drie groepen hyacinten die geschikt zijn voor verwildering in de tuin en die goed geplukt kunnen worden.

Hyacintoides

De hyacinthoides non-scripta worden ook wel Blue Bells genoemd. Deze soort heeft de blauwe klokjes aan 1 kant van de steel hangen en komen met name in Engeland, Frankrijk en België voor.

Onder dezelfde naam worden ook boshyacinten/wilde hyacinten (Garden Bluebell op z’n Engels) veel in Nederland aangeboden. Deze blauw of witte hyacint heeft de klokjes echter niet aan 1 zijde van de steel. Deze hyacint verwilderd gemakkelijk in de tuin en bloeit in april en mei.

hyacint
Boshyacint of wilde hyacint

De Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica) is een soort die wat later bloeit (in mei) met roze, witte of blauwe klokjes. De bloem wordt 35 cm hoog en houdt van een voedzame grond.

Hyacintus

De Romeinse hyacinten (hyacinthus) bloeien in maart in blauw, roze en wit in de borders. Alle hyacinten blijven mooi op de vaas en ruiken heerlijk. Sommigen vinden deze geur minder prettig en reageren er allergisch op.

hyacint
Romeinse hyacinten in combinatie met andere voorjaarsbloeiers.

Puschkinia

Deze kleine bloemetjes verschijnen in maart en zijn er in het wit of met een licht blauw lijntje. Buishyacinten worden zo’n 15 cm hoog, dus enkel geschikt voor een klein vaasje.

hyacint

Puschkinia scilloides var. libanotica

Hyacintenbollen plant je in het najaar om er in het voorjaar van te kunnen genieten. Veel soorten zijn ook geschikt voor verwildering. Meer informatie over verwilderingsbollen vind je hier op de site van ‘De Warande’.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *