Cucurbita (pompoen)

De pompoenfamilie is groot en complex. Hieronder wat basale informatie, die kan helpen om te beginnen met het kweken van pompoenen!

Allereerst: met pompoenen kan je heel leuk decoreren en schikken en sommigen zijn ook nog eetbaar! Er is een veelvoud aan vormen, maten en kleuren verkrijgbaar, dus leef je uit!

Een nadeel kan zijn dat de planten flink uitgroeien. Er is dus veel ruimte voor nodig en ze houden van voedzame grond. Je kunt ze daarom bijvoorbeeld ook heel goed op mest of op de composthoop telen. In de zomer van 2019 heb ik pompoenen op het dak geteeld. In de moestuinbakken lukte het prima om pompoenen te telen. Ik heb oranje en groene pompoenen van 20-30 cm in diameter geteeld. De kleine oranje exemplaren die ik ook had gezaaid hadden te veel last van schimmel om goed uit te groeien.

Vanaf april kun je pompoenen binnen voorzaaien. Gebruik 1 stuks zaad per potje. De zaailingen zijn groot en zo hoef je niet te verspenen. Vanaf half mei kun je buiten zaaien of de zaailingen uitpoten. De oogst van veel soorten valt in september en oktober. Wanneer de steel wat uit droogt, rimpelig wordt of verkurkt raakt is het moment daar. Wanneer de steel afknakt zal de pompoen minder lang houdbaar zijn.

Cucurbita maxima

De pompoenen in deze groep kun je indelen in de grotere en de kleinere varianten. De kleinere soorten wegen 1 tot 10 kg. Deze kunnen dus best nog wel flink groot worden! De grotere wegen meer dan 10 kilo. Een bekend ras is de ‘Atlantic Giant’. Deze wordt vaak gebruikt in wedstrijden. Zelf kies ik vaak pompoenen om te kweken uit deze familie. Zien wat je er mee kan doen? Klik dan hier.

Cucurbita moschata

Deze pompoenen staan bekend om hun romig zachte smaak, die iets weg heeft van noten. Ze zijn niet zo groot (0,5 tot 5 kilo) en ze zijn allemaal redelijk goed bewaarbaar, maar niet zo lang als de kleine maxima-soorten.

Cucurbita pepo

De courgette behoort tot deze groep, maar ook een aantal pompoenrassen. Het grote voordeel van deze rassen is dat ze ook wel ranken, maar vaak niet zo extreem groot worden als de pompoenen uit de maxima-groep. Het nadeel is dat de pompoenen wat minder lang houdbaar zijn. Het verschil tussen courgettes en pompoenen is soms maar lastig te zien. Veel succes en plezier met het kweken van je eigen pompoenen!

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *