Helleborus plukken

Zo verleidelijk om even wat helleborus bloemen te plukken uit de wintertuin. Maar vaak valt het resultaat erg tegen. De bloemen verwelken snel op de vaas wanneer je het niet goed aanpakt. Zelfs de helleborus (nieskruid) die ik eens kocht bij de bloemist bleef slechts een halve dag goed. Wat is nu het geheim?

Ik lees on- en offline verschillende tips om helleborus na het plukken, wat langer mooi te houden op de vaas. Niet elke methode garandeert succes, maar hier volgen ze:

  • Houd de onderste 5 cm van de op maat afgesneden steel in kokend water gedurende 5 seconden. Let op dat de bloem niet in de hete waterdamp hangt. Laat de steel vervolgens bijkomen in fris water. Let op: de steel niet meer opnieuw afsnijden! Deze methode heb ik zelf veel gebruikt, maar met wisselend succes. Daarnaast is het ook erg arbeidsintensief.
  • Snijd de steel tot aan de bloem of eerste zijtak in. Zorg dat de helften van de stelen goed onder water staan. Veel bloemen blijven hierdoor fier rechtop staan. Nadeel is dat je geen stelen hoog in een bloemstuk kunt verwerken.
  • De beste methode vind ik geduld. Hiermee bedoel ik dat je pas gaat plukken wanneer er zaaddozen verschenen zijn aan de bloem. Na het vormen van zaden zijn de planten ’taaier’ geworden en kunnen ze lang goed blijven op de vaas.

De bloemen verschijnen in het wit, roze, purper en donkerpaars. Daarbij zijn ze soms egaal gekleurd maar er zijn ook soorten met spikkeltjes op de bloemblaadjes. Wanneer de gevormde zaaddozen zich uitzaaien in de tuin ontstaan er ook spontaan nieuwe varianten. Cadeautjes vind ik dat! Meer lezen over het nieskruid? Lees dan hier.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.