Helleborus orientalis (nieskruid)

Helleborus van dichtbij

De eerste Helleborus orientalis heeft in januari zijn paarse bloemen laten zien! Dat betekent feest, want deze bloemen kun je goed plukken. Wat het goede moment hiervoor is leg ik later uit. Op de foto hierboven heb ik Helleborus orientalis gecombineerd met heuchera (purperklokje) en takken van de prunus (sierkers). Deze takken komen binnen in huis tot bloei. De lichtroze bloemetjes combineren leuk met de donkerroze Helleborus. Vind hier meer inspiratie met Helleborus.

De nieskruid familie bestaat onder andere uit de:

  • kerstroos (Helleborus niger)
  • lenteroos (Helleborus orientalis)
  • stinkend nieskruid (Helleborus foetidus)
  • wrangwortel (Helleborus viridis)

De Helleborus orientalis maakt, afhankelijk van de soort, van januari t/m april witte tot roze bloemen. Er zijn allerlei tinten verkrijgbaar en ook varianten met spikkeltjes. Op een dag zonder vorst kun je de lenteroos prima snijden voor op een vaasje. Let op: kies enkel de bloemen met zaaddozen (zie voorbeelden hieronder). Deze blijven ruim een week goed op de vaas. Wil je meer informatie over het plukken van helleborus uit je eigen tuin? Lees dan hier verder.

Er worden ook steeds meer Helleborus gekweekt met langere stelen, ideaal om te snijden. Bij aanschaf zijn de planten meestal vrij kostbaar, maar ze gaan jaren mee en zaaien zichzelf uit als je geluk hebt.

bloemen januari
Flatlay met helleborus

Geef een reactie