Syringa (sering)

Ik keek er al wat weekjes naar uit, maar nu is het zo ver, de sering bloeit! In onze tuin stond al een lila exemplaar. Zelf heb ik nog een witte geplant. Deze witte bloeit dit jaar voor het eerst uitbundig. De paarse struik is heel hoog geworden (staat er waarschijnlijk al 25 jaar) en heeft alleen bovenin wat bloemen. Om een meer compacte struik te krijgen met veel bloemen, ga ik de struik binnenkort flink snoeien.

De heester staat graag in de zon of halfschaduw en kan tot 3 meter hoog worden. Er zijn ook meer kleinblijvende soorten. De sering bloeit slechts een week of 3 in mei, maar de geur is alle moeite waard!

Helaas verwelkt de sering op de vaas snel. Ik vond een oplossing in het boek ‘Cut flower garden’ van Floret Farm’s. Echt een must-have voor de pluktuinier! Dit boek wijt een heel hoofdstuk aan de sering en legt uit hoe je de stelen het beste kan bewerken voor een lange levensduur op de vaas. Wil je meer informatie over boeken voor de pluktuinier? Kijk dan eens op deze pagina waar ik enkele recensies schreef.

Tips voor seringen op de vaas:

 1. snij bloempluimen die voor 2/3e open zijn
 2. verwijder het blad van de steel
 3. splijt de onderzijde van de steel over 5 cm en draai 1 deel naar buiten
 4. zet de stelen in fris koud water om bij te komen
sering
Duinroos, gecombineerd met blad van helleborus en witte seringen.

You may also like...

2 Responses

 1. Housva @ hotmail. Com schreef:

  Op welk uur van de dag pluk je seringen

  • Willine schreef:

   Voor alles wat je plukt uit de tuin geldt: liefst in de ochtend, want dan hebben de planten zich ’s nachts volgezogen met water en zijn ze op hun sterkst. Zo heb je de meeste kans dat de bloem nog een tijdje op de vaas in goede conditie staat. Je kan ook in de avond plukken, maar bij voorkeur niet overdag. Wanneer het koel weer is, komt het minder precies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *