Hesperis matronalis (damastbloem)

Prima Plukker

Deze plant is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goed materiaal oplevert.

In mei en juni bloeit de hesperis! Ik bedoel daarmee de plant die als tweejarige veel gebruikt wordt om van te snijden. Deze is er in het paars en wit (wordt vaak in een mix verkocht) en wordt zo’n 80 cm hoog. Wanneer je ze in het voorjaar of de zomer zaait komen ze de winter door als klein plantje. Wanneer de dagen gaan lengen groeit dit plantje uit tot een forse plant met lange stelen. De bloemen zijn ook geurend, met name in de avond. Op de vaas blijft hesperis met gemak een week goed.

Wist je dat de bloemen van hesperis matronalis ook eetbaar zijn? Damastbloemen smaken licht-pittig, iets geparfumeerd en ruiken intens lekker. Prachtig om je eten mee te versieren.

Er bestaan nog veel meer damastbloemen, maar deze komen met name voor in de warmere zuidelijke delen van Europa. Kwekerij de Hessenhof (uit Ede) beschrijft ook een vaste variant die erg lijkt op de witte tweejarige: Hesperis nivea. Wellicht een goed alternatief!

Ik plukte akelei, anemonen, hyacint en tiarella en schikte, samen met wat stelen witte hesperis een korenschoof boeket. Violet en wit combineren prachtig samen! Wil je meer kleurcombinaties ontdekken? Kijk dan eens bij dit artikel wat ik schreef over kleurgebruik in de tuin.

NaamHesperis matronalis
Typetweejarige
Zaaienjuni-juli
Oogstenmei – juli
Hoogte80 cm
Standplaatszonnig en halfschaduw
Kleur wit en paars
Eetbaarja

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *