Aquilegia (akelei)

In een natuurlijke border op een zonnig plekje staat akelei prachtig! De plant zaait zichzelf uit en er ontstaan daarbij vaak allerlei kleurvarianten. De plant is tweejarig. Dat betekent dat er in het eerste jaar blaadjes worden gevormd en dat de plant in het tweede jaar bloeit en zaad vormt. Daarna sterft de plant uit en begint de cyclus opnieuw. Wanneer je akelei in de tuin wilt houden is het belangrijk om de blaadjes te herkennen. Anders zie je ze aan voor onkruid en trek je ze uit de border, jammer!

Het is een makkelijke bloem op de vaas, maar de bloei is slecht voorspelbaar. De plant wandelt als het ware door je tuin. Het ene jaar bloeit er meer dan het volgende. Verschillende soorten kunnen ook makkelijk met elkaar kruisen waardoor er een andere kleur akelei kan opkomen dan je had verwacht.

Je kunt akelei ook heel goed zelf zaaien. Je weet dan zeker welke kleur er op komt. Daarbij is er keus tussen allerlei kleuren en hoogtes. De bloem bloeit meestal van mei tot juli.

Een prachtige soort is Aquilegia vulgaris ‘Ruby Port’. Deze soort wordt wel 60-80 cm hoog en heeft dubbel gevulde bordeaux rode bloemen. De stevige stelen maken het tot een prachtige snijbloem.

akelei
Aquilegia vulgaris ‘Ruby Port’

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *