Rudbeckia (rudbeckia)

Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

Deze familie bloemen is vaak opgewekt geel en bloeit rijkelijk in de nazomer. In veel tuinen sieren ze de border. Zeker in combinatie met siergrassen een prachtgezicht. In mijn tuin heb ik 3 types staan:

Het zwarte hart van de 60 cm hoge ‘Goldsturm’ zorgt voor een krachtige uitstraling. De bloemen blijven zo’n 4 a 5 dagen mooi op de vaas, maar omdat de plant overdadig bloeit kun je veel plukken. De veel hogere ‘Herbstsonne’ geeft grote bloemen die passen in een groot boeket. De stelen kunnen ruim 2 meter hoog worden! De ‘Green Wizard’ krijgt geen gele bladeren. De bruine harten staan fier overeind, erg leuk in een boeket! Dit zijn allemaal vaste planten.

Eenjarigen

Naast de vaste planten uit deze familie, zijn er ook eenjarige soorten om te zaaien. Daartussen bevinden zich bijzonder bloemen in de kleuren geel, oranje en rood. Een leuke voor de pluk is bijvoorbeeld Rudbeckia ’triloba’. Wanneer de plant het naar z’n zin heeft kan deze zich goed uitzaaien. Dat betekent weer meer bloemen in het nieuwe jaar! Wanneer je graag wilt zaaien in je pluktuin, is dit een dankbare groep om uit te kiezen.

Een andere mooie groep eenjarige Rudbeckia’s is de subgroep ‘hirta’. In een milde winter kunnen de planten ook enkele jaren meegaan. De bloemen verschijnen in allemaal warme kleuren aan de stelen. De bloem is een koudekiemer. Je zou deze daarom ook in de nazomer kunnen zaaien.

NaamRudbeckia
Typevast en tweejarig
Zaaienjuni-juli
Oogstenjuli-oktober
Hoogte80 cm
Standplaatszonnig
Kleur geel, rood, purper
Eetbaarnee

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.