Sleutelbloem (Primula)

Veel mensen denken bij primula ’s aan de gedrongen perkplantjes van de supermarkt. Ik denk aan de vaste planten die je tuin prachtig kunnen opfleuren in het voorjaar. Veel soorten primula’s zijn laag en dus niet geschikt om van te plukken. De volgende soorten zijn wel geschikt voor de pluk:

Primula elatior (slanke sleutelbloem)

De slanke sleutelbloem is een vaste plant waarbij de bladeren laag blijven en de stelen zo’n 20 cm hoog worden. Het zachte geel van de bloemetjes combineert mooi met andere voorjaarsbloemen.

Primula veris (gulden sleutelbloem)

Deze primula wordt ook wel ‘echte sleutelbloem’ genoemd en lijkt erg op de slanke sleutelbloem, maar heeft meer honinggele bloemen. Deze plant staat graag in de zon tot halfschaduw op een humusrijke matig vochtige bodem. De bloemstelen worden maximaal 20 cm hoog. De plant bloeit in maart, april en mei.

Primula japonica

Deze variant bloeit eind april en mei met witte of magenta kleurige bloemen op stelen van 30-40 cm. Ze houden van een vochtige bodem en passen dus goed naast een vijver.

Primula x bulleesiana

Deze soort is ook wel bekend onder de naam etageprimula. De gele bloemetjes staan in kransen om de steel. Deze soort wordt 30-50 cm hoog.

Ben je op zoek naar meer lentebloeiers voor in je plukbare tuin? Hier staan meer lentebloeiers op een rij!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *