Tulipa (tulp)

Tulpen zijn heel leuk als plukbloem. De grote tulpfamilie is in te delen in grootbloemige soorten en botanische soorten. De bollen moeten in de herfst in de grond, om vervolgens in het voorjaar tot bloei te komen.

Botanische tulpen

Botanische tulpen zijn goede verwilderaars, deze hoeven na de bloei niet uitgegraven te worden. Voor een natuurlijke tuin past deze groep tulpen dus heel goed! Om te snijden vind ik ze minder geschikt. De tulpen staan binnen maar kort en gaan snel open. Deze tulpen zijn dus iets minder geschikt als plukbloem.

Wanneer je tulpen toe wilt passen in je tuin moet je echt eens kijken op de website van Jacqueline van der Kloet. Zij maakt beplantingsplannen voor tuinen in binnen-en buitenland en verwerkt daarbij ook veel bollen in het ontwerp. Klik hier voor haar website. Haar theetuin in Weesp is ook te bezoeken.

tulpen als plukbloem
Tulipa clusiana ‘Lady Jane’, een botanisch tulpje wat bloeit in april

Grootbloemige tulpen

De grootbloemige soorten worden na de bloei uit de grond genomen en kunnen bewaard worden. Omdat de kwaliteit van de volgende bloei vaak minder is dan van de eerste bloei, kiezen veel tuiniers ervoor om elk jaar nieuwe tulpen te planten. Een andere reden om dit te doen is het voorkomen van schimmels in de grond. Zet tulpen om deze reden ook nooit terug op dezelfde plek. Tulpen bloeien in april en mei, afhankelijk van de soort.

Grootbloemige tulpen in combinatie met skimmia

Afhankelijk van het type bloem, de bloeitijd of de kweker worden de tulpen benoemd. Zo zijn er leliebloemige en gefranjerde tulpen, maar ook Triumph- Darwin- en Rembrandttulpen. Voor mijn bloemwerk met tulpen, poot ik in het najaar een stel grootbloemige tulpen op het plukdak, die ik na het plukken weg doe. Zonde van de bollen zou je zeggen, maar deze komen in een volgend jaar niet goed op. Sommige soorten houden het wel langer vol; die plant ik dan weer uit op een andere plek in de tuin met nog wat loof aan de bol. Ook kan je de tulpen met bol er nog aan verwerken. Wanneer je de tulpen bijvoorbeeld korenschoof bindt, blijven ze mooi staan in een schaal (wel in een laagje water zetten!)

tulp als plukbloem

Favoriete grootbloemige tulpen

Meerjarenbloei

Hieronder een aantal van mijn favorieten! Ik probeer soorten te kiezen die geschikt zijn voor meerjarenbloei wanneer ze op een zonnig plekje op een iets lemige/kleiige bodem staan. Zandgrond, zoals bij mij, verbeter ik met bentoniet, maar dit is niet altijd een garantie dat het lukt. Kies voor biologisch gekweekte bollen, wanneer je bollen aanschaft! Deze telers hebben aandacht voor de biodiversiteit op de akkers waar de bloembollen gekweekt worden.

Eenjarig

Er zijn ook echte beauty’s die helaas niet terugkomen in het volgende jaar. Deze moet je na de bloei dan ook met de bol verwijderen om eventuele ziekten in de grond te voorkomen. Ik schaf ze op verschillende plekken aan en laat me lijden door de kleur en vorm. Met name de pioenbloemige, gefranjerde en papegaaivormen vind ik prachtig.

Tulpen zijn eetbaar

De bloemblaadjes van de tulp kun je eten! Gebruik ze bijvoorbeeld als toastje en doe er wat salade op. Ook kun je er een salade mee garneren. Het smaakt wat naar witlof.

Geef een reactie