Hydrangea (hortensia)

De hortensia familie is heel groot. Zij bestaat naast de boerenhortensia (macrophylla) uit de klimhortensia (anomala en seemanii), schermbloemige (involucrata en serrata) , pluimvormige (paniculata) , eikenblad (quercifolia), annebelle soorten (arborescens) en grote struik types (heteromalla, villosa en aspera) .

De boerenhortensia is veelgebruikt en bloeit overdadig op stevige stelen. Je kunt de bloemen goed gebruiken in een boeket. Het leuke is dat je dit op verschillende momenten van de jaarlijkse plantcyclus kunt doen. De frisse vaak wat groen gekleurde knoppen zijn goed te gebruiken net als de bloem in volle bloei. Wanneer je de bloemen op de vaas laat drogen houd je mooie gedroogde exemplaren over. Ook verdrogen de bloemen aan de plant. Daarbij ontstaan ook prachtige verbleekte kleuren die je mooi in een boeket kan combineren met andere gedroogde of juist verse bloemen. Ook veel van de andere hortensia soorten zijn prima te gebruiken in een boeket. Wanneer de bloemen goed indrogen (klein laagje water, laten opdrogen en niet meer aanvullen) kunnen ze maanden mooi blijven.

Bron: Hortensia Bertha’s Hof

Met name boerenhortensia’s hebben behoefte aan veel water. Op zandgrond kan dat in warme zomers een probleem opleveren. Het water wordt in zandgrond immers minder goed vastgehouden in de bodem. Eikenblad- en pluimhortensia’s kunnen beter tegen droge omstandigheden.

Geef een reactie