Tagetes (afrikaantje)

Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

Het alom bekende afrikaantje is een plant die zijn oorsprong niet in Afrika heeft. De soort komt oorspronkelijk uit Mexico en is van daaruit wijd verspreid geraakt. In Nederland wordt de plant als eenjarige gekweekt en vooral in de moestuin gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen schadelijke aaltjes. En je kan de bloemblaadjes ook eten, leuk!

De zaden van het afrikaantje kiemen bij kamertemperatuur binnen anderhalf tot twee weken, in de kas (afhankelijk van weer/temperatuur) binnen een week of 2 en bij buiten zaaien een week of drie. De luciferstokjes (zo zien de zaadjes eruit) leg ik meestal op wat grond en druk ik stevig aan. Het zijn lichtkiemers, dus niet afdekken. Pas uitplanten na de laatste vorst, want daar kunnen ze echt niet tegen.

Als snijbloem zijn met name de hogere soorten uit de subgroep ‘erecta’ interessant. Deze bloemen hebben lange stelen en blijven lang goed op de vaas.

Soorten uit de andere tagetes groepen die geschikt zijn voor de pluk:

Tagetes patula Linnaeus, hoge planten (zo’n 60 tot 70 centimeter) met prachtige dieprode bloemen met goudgeel randje en hart.

Tagetes patula Jolly Jester, een soort parasolletjes in vrolijk geel en rood, 60 cm hoog.

Het mooiste aan een pluktuin zijn de ontelbare combinaties van natuurlijk materiaal die je samen kan voegen tot ware kunst! En sommige bloemen zijn eetbaar, dat geldt ook voor de tagetes. Vrolijk in een salade!

Wil je zien wat je allemaal voor moois kunt maken met materiaal uit je tuin? Kan dan eens op deze inspiratiepagina. Veel plezier!

afrikaantje

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *