Monarda (bergamotplant)

De bloemen van de bergamotplant zijn ware juweeltjes. In torentjes verschijnen de bloemen, echt prachtig! Nadeel is dat veel soorten last hebben van meeldauw. Gelukkig doet de plant het er niet minder goed om, en wanneer je plukt heb je er meestal weinig last van. De monarda bloeit in de zomer in roze, paars, rode en witte tinten. Monarda bloeit van juli tot september en staat het liefst op vruchtbare doorlatende grond. Gedurende enkele jaren kwam de monarda in mijn tuin op zandgrond terug, maar telkens met minder bloemen. Inmiddels is de plant helemaal verdwenen. Van meer tuiniers hoor ik dit terug.

Er zijn ook eenjarige monarda’s. Deze moet je dus elk jaar opnieuw zaaien, maar dan ben je wel zeker van bloemen! De bloei is prachtig en je kunt er tot in de herfst van plukken. Kijk maar eens op de website van Diana: klik hier.

Van het blad en de bloemen kan je thee trekken. Ook kunnen de bloemblaadjes rond het hart leuk gebruikt worden als garnering. Ook in gedroogde vorm kan je de bloemblaadjes verwerken. De smaak is citrusachtig met een licht muntsmaakje

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *