Nigella damascena (juffertje-in-het-groen)

Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

Dit jaar heb ik voor het eerst de eenjarige nigella ‘Miss Jekyll’ gezaaid. Begin juli kan ik het eerste juffertje plukken. Wat zijn het mooie fijne bloemetjes! En dan moeten de zaaddozen nog komen, die zijn ook heel leuk. Ik ga dus niet alles leegplukken, maar laat een deel staan om te kunnen drogen. Er zijn juffertjes in het blauw, roze en wit. De familie bestaat verder nog uit het spinjuffertje (Nigella papillosa) en het Spaanse juffertje (Nigella hispanica). Die ga ik ook maar eens proberen….

De verschillende soorten nigella hebben ook iets verschillende zaaddozen. De kleuren kunnen bijvoorbeeld meer paars of violet zijn. Zorg dat je de zaaddozen wel op tijd plukt en vers of droog verwerkt, want wanneer er flink wat zaad gevormd is vallen ze uit elkaar. Het leuk is natuurlijk om een deel van de zaaddozen te laten staan, zodat je daar weer zaad van kunt oogsten voor een nieuw seizoen. Zo is de kringloop weer rond en kan je op een duurzame manier genieten van plukbloemen.

De plant bloeit van juni tot september, afhankelijk van de zaaiperiode. Nigella is een winterharde eenjarige. Dat betekent dat je ook in de herfst kunt zaaien, voor een wat vroegere bloei in het jaar erop. Meer soorten leren kennen? Kijk dan eens in de Pluktuin Planner.

De bloemen en de sprieten rondom kunnen gegeten worden. Nigella heeft een neutrale smaak. Leuk voor op de taart!

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *