Iris (iris)

Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

iris familie

De familie van de iris bestaat uit verschillende groepen. Het zijn allen elegante bloeiers die in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn. Prachtig in een natuurlijke beplanting en ze blijven 5 dagen goed op de vaas. Dit is langer wanneer een steel meerdere knoppen heeft die een voor een zich openen. De iris wordt ook wel zwaardlelie of lis genoemd.

Iris Siberica (Siberische lis)

De Iris Siberica is de gemakkelijkste iris uit de familie. Uit grasachtig blad verschijnen vaak blauw tot paarsachtige bloemen. De bloeitijd valt in mei en juni.

Iris Germanica (baardiris)

Deze groep heeft rhizomen. Dit zijn oppervlakkig groeiende wortels van waaruit het blad komt. De baardiris heeft een kenmerkende baard waarmee ze insecten lokken. De Iris Germanica is in allerlei kleuren te verkrijgen, bijvoorbeeld in rood, oranje, roze en geel. Een imposante bloeier met bloemen tot wel 10 cm groot! Deze groep van de iris familie kun je ook weer indelen in verschillende groepen. De hoogte van de bloemen is daarbij leidend. De grootste exemplaren worden bij de iris Germanica gerekend. De tussengroep heet iris Intermediair en de dwergsoorten worden ook wel iris Pumila genoemd. De bloeitijd valt in mei en juni.

Iris Ensata (Japanse iris)

Deze iris bloeit net na de Iris Siberica en heeft geen baard. De grote bloemen (tot wel 20 cm) vallen flink op in de tuin. Deze soort staat graag aan de vijverrand. Lees hier op de site van kwekerij Joosten meer over deze iris familie.

Iris reticulata (mini-iris)

Dit bolgewasje bloeit in februari en maart met paars tot blauwe bloemen. Deze groep uit de iris familie blijft laag, 10-15 cm.

iris familie
Iris reticulata ‘Harmony’

Wil je weten wat voor moois je kunt maken met bloemen uit de iris familie? Kijk dan eens bij dit bloemstuk.

bron: https://www.kwekerij-joosten.nl

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *