Boeketjes

Een stappenplan om je eigen korenschoof boeket te maken, doe je mee?

Heerlijk om uit te mogen delen van de bloemenpracht uit de tuin. De stelen zijn helaas meestal niet zo recht en lang als bij de bloemist. Dan moet je creatief zijn! Je kunt een afwijkende steel bijvoorbeeld ‘inpakken’ met andere stelen of juist gebruik maken van de steel door deze op een passende plek te plaatsen.

Wanneer je niet zoveel stelen hebt, kan je ook goed een klein boeketje maken of er een cadeau mee versieren. Zelf bind ik een bosje bloemen met touw of lint, dat vind ik mooier dan een elastiekje.

Stappenplan Korenschoof

  1. Wanneer je een korenschoof techniek gebruikt, is het verstandig om eerst de stelen schoon te maken en op de goede lengte schuin af te snijden.
  2. Sorteer de soorten bloemen uit. Zorg dat je het liefst een oneven aantal per soort hebt. Je kunt ook een boeket maken waarbij je van elke soort 1 exemplaar gebruikt. Je krijgt dan echt de uitstraling van een plukboeket of veldboeket.
  3. Begin met 1 steel wat gedraaid in je hand en leg een volgende steel er kruislings op. Leg de volgende steel in dezelfde richting er weer kruislings op. Zo krijg je als het ware een waaier.
  4. Schud de stelen wat op in je hand en blijf stelen toevoegen in dezelfde richting. Draai ondertussen het boeket rond in je hand.
  5. Bekijk het boeket regelmatig van een afstandje. Zo kan je de vorm en verdeling van de soorten bloemen in de gaten houden.

Het vergt wat oefening, maar met een eigen pluktuin gaat dat vast goed komen. Zorg voor materialen in je tuin die je kan gebruiken voor je eigen plukboeket. Voor het maken van het korenschoofboeket zijn lange rechte stelen het gemakkelijkst. Natuurlijk lukt dat niet altijd met tuinbloemen. Ze staan immers bloot aan allerlei weersinvloeden en buurplanten. Dat betekent dat je ook kromme stelen een plek moet proberen te geven. Wanneer je deze in het midden van het boeket zet, kan je deze lastige stelen als het ware inklemmen tussen rechte stelen. Of gebruik juist de gebogen vorm in het boeket.

Bloemen met hele korte en/of slappe stelen zijn niet geschikt om een korenschoof boeket mee te maken. Narcissen geven slijm af, dus wanneer je deze in een korenschoof boeket wilt combineren met andere bloemen is het belangrijk om ze eerst een halve dag op water uit te laten slijmen. Daarna moet je de stelen niet meer aansnijden, anders begint het slijmen opnieuw.

Wil je ontdekken welke bloemen je kan plukken uit eigen tuin? Kijk dan in de Plukbloem Encyclopedie of de Pluktuin Planner. Hier staan veel soorten omschreven en kan je zoeken op verschillende eigenschappen..

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.