Goede voornemens voor de tuin

Wanneer het regent en donker is buiten kan ik zo uit kijken naar de lente. Van die lieve fijne bloemetjes in pasteltinten plukken uit de tuin. Heerlijk! Maar dat gaat niet vanzelf… Om dit tuingeluk te kunnen beleven is er heel wat voor nodig. Welke goede voornemens heb jij voor de tuin?

Misschien eindelijk eens die mooie boom poten? Of nu toch eens al het onkruid uitroeien (let op: komt weer terug 😉 ) Of misschien alles helemaal anders en de border op z’n kop? Goede voornemens helpen om impulsaankopen in het tuincentrum te voorkomen. Want daar zien de planten er altijd zo mooi uit. En ze staan meestal in bloei wanneer ze te koop worden aangeboden. Beter kun je ze laten staan en je planten kopen bij de kweker. Je bent meestal goedkoper uit en je weet dat je een goede plant koopt. De planten in het tuincentrum zijn in de kassen geforceerd tot bloei gebracht. Het is maar afwachten of deze zwakkere planten in het volgende seizoen net zo uitbundig gaan bloeien. Met een kleinere plant van de kweker heb je iets meer geduld nodig, maar deze zijn sterker en groeien vaak mooier uit.

Wensplanten

In mijn telefoon staat een hele lijst met planten die ik ooit zou willen toevoegen aan de tuin. Maar de ruimte die ontbreekt helaas. En dan nog, wanneer je meer ruimte tot je beschikking hebt zijn er altijd weer nieuwe soorten te ontdekken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Dat stimuleert de verzameldrift, maar je kunt er ook wel eens moe van worden. Wanneer is het goed, wanneer is het genoeg?

Eenjarigen zijn perfect om deze drang naar nieuwe planten in goede banen te leiden. Deze planten hebben immers een levensduur van slechts 1 seizoen. Het volgende seizoen kan je dus weer wat nieuws uitproberen! Juist de combinatie van eenjarigen met vaste planten of groen uit je tuin maakt het plukken spannend. Zo zijn er elk jaar weer nieuwe combinaties te maken. Natuurlijk zijn enkele spelers in dit spel de basis en deze komen dan ook elk jaar weer terug in mijn zaaiagenda. Bij mij zijn dat bijenvriend (klik hier voor meer informatie) en ridderspoor (klik hier voor meer informatie). Tulpenbollen en dahliaknollen komen ook elk jaar weer terug. Verder laat ik me verleiden door de mooie kleuren op de verpakkingen en verhalen in tuinbladen.

Plannen maken

Terug naar de voorjaarsbloemetjes. Om voorjaarsbollen te planten is het al wat te laat, maar een clematis of lelietje-der-dalen kan je nog goed planten wanneer het niet vriest. Zorg dat je vooraf een goed plan maakt waar je naar toe wilt. Zo kan je je goede voornemens voor de tuin concreet maken. In welke tijd van het jaar heb je nog niet zoveel om te plukken? Welke kleuren mis je nog? Wat zijn de eigenschappen van de plek in je tuin waar nog ruimte is? De ruimte bepaald voor een groot deel welke planten er kunnen staan (zon/schaduw, groot/klein, buurplanten waar rekening mee gehouden moet worden?). Bedenk hoeveel stuks je van elke soort die je wil aanschaffen nodig hebt. In veel catalogi vind je stuks per m2 vermeld. Dit kun je aanhouden bij het opstellen van je boodschappenlijst. Veel plezier!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *