Craspedia globosa (craspedia)

Craspedia is geschikt als plukbloem. Deze enorm populaire gele bolletjes kun je ook zelf zaaien! Het zijn eenjarigen die zeer lang goed blijven op de vaas en ook in gedroogde toestand mooi zijn. Er zijn allerlei varianten te verkrijgen met toepasselijke namen als ‘Drumstick’, ‘Billy Buttons’ en ‘Golf beauty’.

Je kunt de zaadjes van craspedia in het voorjaar (vanaf april) buiten zaaien, zodat de bloemen in de zomer bloeien. Omdat de bolletjes vrij klein zijn en er niet heel veel bloemen aan 1 plant komen, is de opbrengst niet zo hoog. Houd hier dus rekening mee wanneer je er veel wilt oogsten: veel zaaien dus! De bloemen geven een speels accent aan een boeket, maar vullen niet. Combineer ze dus met vullers zoals ridderspoor (lees hier verder) of vlambloem (hier staat meer ). Ook groene materialen als klimop en Euonymus zijn heel geschikt. Kortom, craspedia is heel leuk om te gebruiken als plukbloem. Ze drogen ook heel mooi in, dus prima te combineren met andere droogbloemen in een krans of droogboeket.

Wanneer je een boeket uit eigen tuin wilt kunnen plukken heb je tuin nodig met zeker ook een deel wat in de zon ligt. Veel eenjarige bloemen hebben namelijk zon nodig om goed uit te kunnen groeien. Daarnaast kan je ook van vaste planten oogsten. Meer weten over het aanleggen van een eigen pluktuin? Kijk dan eens rond op de website, bijvoorbeeld bij de pluktuinplanner.

craspedia als plukbloem
Droogboeketje met craspedia en limonium (ook wel statice genoemd).

6 gedachten over “Craspedia globosa (craspedia)

    1. Dag! Bedoel je binnen voorzaaien? Dat kan prima. Ze kunnen niet tegen vorst, dus tot die tijd in huis houden. Vanaf mei kunnen ze naar buiten.
      Willine

  1. Dan heb ik nog een vraagje. Als ik de BillyButtons-zaden buiten zaai, hoe doe ik dat? Zaadjes verspreiden en dan een laagje potgrond erover? En op een zonnige plek?
    Ik heb inmiddels al zaden (zo’n 2 weken geleden) voor gezaaid in huis in een bakje met vermiculiet (dat ik uiteraard eerst wat vochtig heb gemaakt) en daaroverheen plastic vershoudfolie gedaan met gaatjes. Ze zijn gaan kiemen maar het gaat niet echt snel. Is dat normaal?

  2. Dankje nog voor je reactie Willine . Ze doen t dus nog steeds niet echt geweldig maar hoop dat er toch een paar gaan bloeien en ze op die manier zich zelf vermeerderen… ūüôā.

Geef een reactie