Fotografie

Sinds ik mijn eerste fotocamera met rolletje won bij een kleurwedstrijd, ben ik gefascineerd door fotografie. Een mooi plaatje maken, een beeld kaderen, de aandacht ergens op leggen, kleuren laten sprankelen. Met de komst van digitale fotografie is het ook voor amateurs makkelijker geworden om goede foto’s te maken. Nu de camera’s op de mobiele telefoons van steeds betere kwaliteit worden, blijven de fotocamera’s bij veel mensen in de la liggen. Zelf pak ik toch het liefst mijn digitale spiegelreflexcamera om een natuurwondertje vast te leggen. Bloemen en natuur zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie tot het maken van foto’s. Een medium als Instagram, wat geënt is op het beeld, is perfect om deze pracht te delen. Van je fouten leer je: te veel licht, details niet zichtbaar, kleuren vaag. Door veel te doen en goed te kijken naar het resultaat heb ik mezelf veel aangeleerd. Daarnaast is het super leuk om met andere creatievelingen op workshops of evenementen kennis te maken en van hen te leren. 

foodfotografie, aardappels, dahlia, nigella, juffertje-in-het-groen, pluktuin, workshop barneveld, bloemschikken, plukboeket,
Aardappeloogst

Fotografie binnen

Voordat je begint met fotograferen, is het goed om een plannetje te maken. Wat wil je vastleggen, wat moet de volle aandacht krijgen? Welke sfeer wil je weergeven? Kies vervolgens kleuren en materialen die mooi samenwerken met het onderwerp: verschillende blauwtinten bij elkaar, of juist een donkere ondergrond om de kleuren van bloemen nog feller uit te laten komen. Heel belangrijk is het licht. Wanneer je binnenshuis fotografeert wordt het al gauw donker. Niet erg wanneer je een zwarte achtergrond gebruikt en een foto met veel contrast wilt maken. Wel lastig wanneer je details goed wilt laten zien en kleuren helder wilt laten uitkomen. Direct zonlicht geeft veel contrast, vaak verbleken hierdoor de kleuren van het onderwerp, dus dat werkt niet fijn. Indirect zonlicht, zoals door een raam/deur op het noorden is ideaal. Zelf fotografeer ik met gebruik van dit licht veel van mijn bloemstukken. In mijn studiootje gebruik ik een extra lamp.

tulp, muscari, blauw druifje, vergeet-me-niet, lente,
Een zwarte ondergrond laat het onderwerp opvallen.

Een bord, kleedje, laken, servet, schaaltje etc kan  het plaatje nog meer aankleden. Het kan helpen om een ‘verhaal te vertellen’. Een volle keukentafel waar gegeten gaat worden, bloemen los op tafel die geschikt gaan worden, een huis waar geleefd wordt. Soms is een bloemstuk zo overweldigend, dat extra opsmuk niet nodig is. Volg hierin je eigen creativiteit, zo ontstaat je eigen fotografiestijl.

Fotografie buiten

Buiten kun je het beste fotograferen met bewolkt weer. Zo komen de kleuren goed uit door het lage contrast. Met het licht mee fotograferen heeft dit ook tot doel. Wanneer je juist een silhouet wilt laten zien, kun je ook tegen de zon in fotograferen. De kleuren van bloemen en planten vind ik het mooiste met indirect licht. Ik fotografeer ze dus nooit in de volle zon. Een trucje om dit op een zonnige dag te bereiken is om zelf in de zon te gaan staan. Ook kan je reflectieschermen gebruiken, maar daar ben ik zelf nog niet zo handig in. Tuinfotografie is een heerlijke hobby. Een beeld wordt spannend wanneer er verschillende lagen in te zien zijn. Een bloem op de voorgrond, een ander onscherp in de achtergrond. Verschillende vormen combineren: bol, pluim, aarvormig etc.

zonnehoed, echinacea, homeopathie, barneveld, bloemschikken, pluktuin, workshop barneveld
Zonnehoed

Ik loop dagelijks een rondje door de tuin. Zo zie je elke keer nieuwe bloemen, kleurcombinaties en doorkijkjes. Meestal ren ik vervolgens gauw naar binnen om m’n fototoestel te pakken. Veel plezier met fotograferen!  

PS: wist je dat je beter gaat bloemschikken wanneer je je bloemstuk fotografeert? Kijk eens op deze pagina en tijdens een workshop leg ik hier graag meer over uit.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *