Viburnum (sneeuwbal)

Prima Plukker

Deze plant is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goed materiaal oplevert.

De sneeuwbal familie is groot en bevat heel veel mooie heesters. Een deel is wintergroen en sommigen bloeien zelfs in de winter. Ook zijn er soorten die prachtige bessen geven.

VIburnum Eskimo met boshyacinten

Soorten Viburnum

In mijn tuin staat een Viburnum Burkwooddii Eskimo op stam die eind april – begin mei bloeit met witte bollen. De knoppen en bloemen kun je mooi gebruiken voor in de vaas.

De soort Viburnum Davidii is een wintergroene, laagblijvende heester die na de bloei in mei en juni, blauwe bessen vormt. Deze zogenaamde staalbessen kan je prachtig mee bloemschikken.

In mijn tuin bloeit Viburnum Tinus in de winter met wit/roze bloemen. Hij is redelijk winterhard en blijft altijd groen. Daarmee is het een fijne tuinplant voor in een heesterborder en je kunt er prima van plukken.

Viburnum carlcephalum is ook een geschikte, bladverliezende, goed uitdijende sneeuwbal. De geurende licht roze bloemen verschijnen in mei en verbloeien naar wit.

Graag zou ik nog eens een Viburnum Burkwooddii aanpoten. Deze struik kan 2,5 m hoog en breed worden en geeft witte bloemschermen in mei. De bloemknoppen zijn roze en het blad blijft in de winter aan de struik.

Ook heel bijzonder is Viburnum bodnantense ‘Dawn’ die van december tot februari bloeit met roze bloemen op het kale hout.

De bekendste sneeuwbal om van te snijden is Viburnum opulus ‘Roseum’ (Gelderse roos) . Deze sneeuwbal is bladverliezend en geeft groene bollen in mei die later verbloeien naar wit. Een prachtige heester die kan uitgroeien tot een kleine boom. Wanneer je de ruimte hebt, is dit zeker een aanrader voor in een plukbare tuin.

NaamViburnum
Typeheester
Oogstendec – mei (afh van de soort)
Hoogtetot 250 cm
Standplaatszonnig en halfschaduw
Kleur wit en paars
Eetbaarnee

Wil je een goed overzicht krijgen van alle cultivars; kijk dan op www.esveld.nl.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.