Allium (sierui)

Prima Plukker

Deze bloem is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

Alle sieruien kunnen goed gebruikt worden bij het bloemschikken. Zelfs bieslook is goed te gebruiken wanneer je het keukenkruid laat doorschieten. Bieslook komt namelijk ook uit de ui-familie en geeft leuke paarse bolletjes bij de bloei. Er bestaan ook witte sieruien (allium nigrum) en allerlei formaten paarse alliums. De sierui is een fijne snijbloem. De bloem blijft lang goed op de vaas en de vorm van de bloem past goed bij andere bloemen. Wil je jaarlijks kunnen plukken van de sieruien, zorg dan dat je elke herfst wat bollen poot.

Helaas vallen alliums op de zandgrond in mijn tuin snel weg. Gelukkig heb ik met allium sphaerocephalon (trommelstokjes) een goed alternatief gevonden. Deze soort verdraagt droogte beter. Eigenlijk betreft het een bijzonder familielid van de sierui familie. De kleine bolletjes verkleuren in juni van groen naar paars. Vervolgens ontstaan er tot in augustus kleine bloemetjes die druk bezocht worden door insecten. Trommelstokjes kun je ook goed gebruiken in een boeket, het geeft een speels effect. Ook gedroogd zijn ze goed bruikbaar.

Alliums zijn ook eetbaar. Het zijn immers ‘uien’. Ook de bloemetjes van doorgeschoten bieslook zijn heel goed te gebruiken. Bijvoorbeeld als garnering van salade of soep of maak er een bloemerige azijn van.

NaamAllium
Typebolgewas, vaak kortlevend
Potenherfst
Oogstenjuni
Hoogte20-100 cm
Standplaatszonnig
Kleur wit en paars
Eetbaarja

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.