Alle sieruien kunnen goed gebruikt worden bij het bloemschikken. Zelfs bieslook is goed te gebruiken wanneer je het keukenkruid laat doorschieten. Bieslook komt namelijk ook uit de ui-familie en geeft leuke paarse bolletjes bij de bloei. Er bestaan ook witte sieruien (allium nigrum) en allerlei formaten paarse alliums. De sierui is een fijne snijbloem. De bloem blijft lang goed op de vaas en de vorm van de bloem past goed bij andere bloemen. Wil je jaarlijks kunnen plukken van de sieruien, zorg dan dat je elke herfst wat bollen poot.

De allium sphaerocephalon (trommelstokjes) is een leuke decoratieve soort. Deze soort verdraagt droogte beter en doet het dus ook goed op zandgrond. Eigenlijk betreft het een bijzonder familielid van de sierui familie. De kleine bolletjes verkleuren in juni van groen naar paars. Vervolgens ontstaan er tot in augustus kleine bloemetjes die druk bezocht worden door insecten. Trommelstokjes kun je ook goed gebruiken in een boeket, het geeft een speels effect. Ook gedroogd zijn ze goed bruikbaar.

De bloemetjes van doorgeschoten bieslook zijn heel goed te gebruiken in gerechten. Bijvoorbeeld als garnering van salade, kruidenboter of soep of maak er een bloemerige azijn van (recept hieronder).

NaamAllium
Typebolgewas, vaak kortlevend
Potenherfst
Oogstenjuni
Hoogte20-100 cm
Standplaatszonnig
Kleur wit en paars
Eetbaarja

Bieslookazijn

Pluk hiervoor bolletjes bieslook en laat deze in een pot of fles met azijn intrekken. Zet de pot in het donker weg voor 1-2 weken. De azijn zal mooi verkleuren. Zeef de bieslookazijn door het door een theedoek te gieten en klaar ben je!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *