Bloemstuk in een kom

bloemstuk in kom

Een kom is heel geschikt om een bloemstuk in te maken. Door de relatief wijde opening, kan je variëren in de plaatsing van het materiaal. Vanwege de negatieve impact op de natuur gebruik ik geen steekschuim. (lees hier het artikel wat ik er over schreef) Hoe zorg je dan dat de materialen wel op hun plek blijven?

Je kan een fakirbedje, ofwel kenzan, gebruiken. Dit is een metalen plaatje met bovenop allemaal prikkers. Door met soort kauwgom het fakirbedje op de bodem van een kom of vaas te plakken, kan je je materialen steken op de pinnetjes. Het fakirbedje kan je telkens opnieuw gebruiken.

Een alternatief wat ik meestal gebruik is gaas. Rol een stuk gaas op tot een bol en klem het in je kom. Wanneer het niet goed blijft zitten, kan je floristentape gebruiken om het op z’n plek te houden. Nu kan je door de openingen je materialen insteken. Naarmate de kom voller raakt, wordt het geheel nog steviger. Je bloemstuk blijft zo goed zitten in een kom.

Bloemen schikken

En dan kan het creatieve proces beginnen! Ik begin met de grote gebaren: takken en grote bloemen die de contouren vastleggen. Zorg dat er een beweging ontstaat, van boven naar beneden, van achteren naar voren. Kijk goed naar de natuurlijke vorm van het materiaal en gebruik dit! Het leukste zijn de apart gebogen takken, daar kan je echt wat moois mee maken!

Vervolgens ga je de randen van de kom goed bedekken. Ik gebruik hiervoor meestal wat grotere bloemen, of materiaal wat wat kortere stelen heeft. Zorg dat je floristentape en gaas niet meer zichtbaar zijn. Vervolgens kan je materialen toevoegen die het tot een geheel maken. Voorkom dat het onrustig wordt en maak groepjes. Groepjes van hetzelfde materiaal geven rust, zeker wanneer je dit ook nog herhaald. Ook het kleurgebruik kan rust en structuur geven. Meer lezen over kleurgebruik in je tuin, of je bloemstuk? Lees eens dit artikel.

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *