Dahlia (dahlia)

Prima Plukker

Deze knol is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert.

De dahlia is een perfecte plukbloem! Deze zomerknollen die oorspronkelijk uit Centraal-Amerika komen zijn mateloos populair. Het zijn ook mijn favoriete plukbloemen. De veelheid aan soorten maakt dat er voor iedereen wel wat bij zit. Omdat de knollen niet tegen de vorst kunnen kan je ze eind april poten in de volle grond. Een week of 6 later komen de eerste scheuten boven de grond. Deze kunnen geen vorst verdragen dus poot de knollen niet te vroeg in het jaar!

Planten

Je kunt dahlia’s vanaf maart binnen in huis in een pot planten om ze zo wat eerder in bloei te krijgen. Wanneer het risico op vorst geweken is, kunnen de potten naar buiten. Natuurlijk kun je ook gewoon wachten totdat je ze in de volle grond kan planten. Vanaf eind april kan je ze in de volle grond planten. Het duurt dan nog even voordat het loof boven de aarde verschijnt en dan is er geen kans meer op vorst.

De soorten dahlia die geschikt zijn als plukbloem hebben het liefst lange stelen en niet te grote bloemen. De dinnerplate (met een diameter van 20- meer dan 30 cm!) soorten vind ik zelf daarom minder geschikt, de bloemen zijn lastig te schikken op een vaas en de stelen knakken snel. Het zijn wel echt prachtige bloemen, dus ze staan wel in mijn pluktuin. Baldahlia’s blijven langer goed, dan bijvoorbeeld enkelboemige varianten. Zien wat je allemaal kan maken met dahlia’s? Klik dan hier.

Bewaren

Na de eerste vorst in oktober knip je de lange stengels af en laat je het blad versterven. Haal na een poosje de knollen uit de grond en berg ze op een koele en droge plaats op. Bijvoorbeeld in stro of kranten. Check regelmatig of de knollen er nog goed uitzien. Klik hier voor de site van de Nederlandse Dahliavereniging voor meer informatie over dahlia’s.

Dahaliaknollen kunnen ook in de grond blijven zitten tijdens de wintermaanden. Wanneer het een strenge winter is en de grond erg vochtig, is er het risico dat de knollen wegrotten. In zandgrond heb je meer kans dat de knol goed blijft, omdat in dit grondtype het water goed weg kan zakken. Het scheelt je veel werk wanneer je de knollen in de grond laat zitten, maar het is een risico…

Leuk om te weten: alle dahliabloemblaadjes kun je eten. Elke soort heeft een iets andere smaak, neigt soms naar bitter.

Dahlia’s kun je indelen in groepen. Hieronder staan de verschillende groepen met wat voorbeelden. De soorten die speciaal voor potten worden gekweekt heb ik even buiten beschouwing gelaten want deze soort dahlia heeft korte stelen en is daardoor minder geschikt als plukbloem.

dahlia

Anemoonbloemig

Deze soort heeft een of meerdere randen bloemblaadjes en een hart van kleine bloemblaadjes. De plant wordt 60 – 90 cm hoog.

dahlia

Enkelbloemig

Deze soort heeft een rand bloemblaadjes met in het midden plattere bloemblaadjes. Deze soort wordt zo’n 40 -80 cm hoog. Deze groep wordt ook wel pioenbloemig genoemd.

dahlia

Bal

Dit soort heeft balvormige, dubbele bloemen met stompe of ronde bloemblaadjes. De plant kan 150 cm hoog worden. Blijft wat langer goed op de vaas dan andere soorten.

dahlia

Halskraag

Een halskraagdahlia heeft platte bloemen met aan de buitenkant een ring van platte bloemblaadjes en een binnenring van uit stekende bloemblaadjes. De plant wordt 75 – 120 cm hoog.

(Semi) cactus

Dit soort heeft dubbele bloemen met puntige en korte bloemblaadjes. De plant kan 150 cm hoog worden.

dahlia

Pompon

De subgroep pompon is half rond en heeft dubbele bloemen met stompe of ronde bloemblaadjes. De plant wordt 80 – 120 cm hoog. Qua uiterlijk lijken deze veel op de baldahlia’s, maar de bloemen zijn kleiner.

Waterlelie

Deze speciale subgroep van de decoratieve dahlia’s wordt gevormd door de waterlelie dahlia’s. Deze worden zo’n 120 cm hoog.

dahlia

Decoratief

Dit soort heeft platte bloemen met brede, stompe bloemblaadjes. De plant kan  150 cm hoog worden en heeft grote bloemen.

Orchidee

Stervormige, enkele bloemen waarbij de bloemblaadjes van de gevulde bloemen sierlijk naar beneden buigen. Prachtig om te zien, maar de bloemen blijven niet lang goed op de vaas. 

dahlia plukbloem

Fimbriata

Dit zijn gefranjerde dahlia’s uit de decoratieve en (semi-) cactus groep.

NaamDahlia
TypeKnol, gaat jaren mee
PlantenEind april kunnen de knollen de grond in.
Hoogte30-150 cm
Oogstenjuli tot aan de vorst
StandplaatsZonnig
Kleur wit, paars, rood, geel, magenta, oranje, violet
EetbaarJa

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.