Aster (aster)

Er zijn vele soorten vaste asters verkrijgbaar. Daarnaast verandert de naamgeving regelmatig met het ontdekken van nieuwe soorten. Welke soort aster is geschikt om van te plukken?

Allereerst moet gezegd worden dat ze het allemaal prima volhouden op de vaas. Wanneer je het blad op de steel goed verwijderd en de bloemen aansnijdt, blijven ze tot twee weken goed.

Het nadeel van veel soorten vind ik de stijve opgaande groei met brede vertakking bij de bloemen. Deze vorm van de steel is lastig te schikken in los bloemwerk. In een gevuld boeket, passen deze stelen beter.

Asters staan er om bekend snel last te hebben van meeldauw. Deze schimmel komt met name voor bij dicht op elkaar groeiende soorten, wanneer het een natte zomer is. De soort novae – angliae zou meeldauw resistent zijn. De hoge soorten hebben de neiging om om te vallen wanneer het gewicht van de bloemen toeneemt. Je kunt ze iets afknippen voor 21 juni, zodat de bloemen wat lager en steviger worden. De lage soorten zoals Aster alpinus (alpenaster) en Aster asperula (botanische aster) zijn vanwege hun lengte niet geschikt voor de pluktuin.

Herfstaster met dahlia’s, amaranthus, rozenbottels, persicaria, rudbeckia en sedum

Herfstaster

De herfstaster bloeit van de nazomer tot in de herfst uitbundig met wit, roze of paarse bloemetjes met een geel hartje. De asters trekken veel insecten en combineren mooi met siergrassen en herfstanemonen. Hieronder noem ik enkele groepen asters met hun eigenschappen.

Aster novae – angliae is ziekteresistent, heeft lange spiesvormige bladeren en bloeit van augustus tot november met vaak zachtpaarse bloemen met een geel hartje.

Aster ericoides is een herfstaster die tot 1 meter hoog wordt. Deze aster heeft geen last van meeldauw en vormt een zee aan bloemetjes.

Aster x frikartii heeft vaak paarsblauwe bloemen die 50 tot 70 cm hoog worden. De soort is erg geliefd als borderplant.

Aster cordifolius is een hoge herfstaster (tot 90 cm) die met fijne bloemetjes bloeit.

Aster lateriflorus heeft vaak heel veel bloemetjes met roze tot bruine hartjes met wit tot roze bloemblaadjes. De plant vormt pollen die kruipen en in de breedte groeien. De planten worden vaak zo’n 80 cm hoog. De Aster lateriflorus Chloé wordt nog wat hoger (1,2 m) en bloeit wit.

Aster novi- belgii – groep staat niet goed bekend als snijbloem, want heeft veel last van meeldauw. Ik zou dus niet voor deze groep asters kiezen als plukbloem in je tuin.

Aster dumosus is een wat laag blijvende groep asters (tot 40 cm) die minder vertakt groeit en daarmee zeer geschikt is als snijbloem.

Aster laevis (fluweelaster) is eveneens geschikt als snijbloem. Deze hoge soort kan wel 1,5 m hoog worden en geeft paarsblauwe bloemen in september en oktober.

Aster divaricatus geeft mooie smalle stelen met fijne bloemetjes. De soort heeft wat de neiging om te kruipen. Als de planten de ruimte krijgen worden ze 40-60 cm hoog. Ik gebruik de fijne witte bloemetjes van Aster divaricatus ‘Beth Chatto’ in september en oktober graag in bloemwerk.

Aster ageratoides geeft witte en paarsblauwe bloemen met het typische margriet-achtige uiterlijk wat je bij asters verwacht. De stelen zijn erg stijf en groeien breed uit. In mijn border verspreidt de plant zich snel met worteluitlopers. In een pluktuin zijn deze wortels niet fijn. Deze soort is daarmee minder geschikt als plukbloem.

Zomeraster

De planten uit de Aster amellus -groep bloeien van juli tot in september en hebben gemiddeld een hoogte van 40-60 cm. De kenmerkende margrietachtige bloemetjes geven een vrolijke toets aan de zomertuin.

Aster thomsonii wordt door Hans Kramer van de Hessenhof aangeprezen als een sterke zomeraster met paarsblauwe bloemen.

Aster turbinellus heeft volgens hem nog wel eens last van schimmel, maar er zijn enkele goede soorten.

Ook wil ik hier even de kalimeris noemen. Deze soort hoort niet bij de asters, maar lijkt er wel heel veel op. Ze bloeit in dezelfde periode als de zomerasters en is net zo prachtig! Voordeel is dat deze planten minder snel last van meeldauw hebben en zonder problemen prachtig bloeien.

Daarnaast kun je ook eenjarige asters zaaien en zo opkweken als snijbloem.

Sarah Raven over de aster

In haar boek ‘The cutting garden’ beschrijft Sarah verschillende asters die geschikt zijn voor de pluk. Het gaat om Aster frikartiii ‘Monich’ en de meer paarse Aster amellus ‘Veilchenkoningin’. Als paarse aster vindt ze Aster novi-belgii ‘Sailor Boy’ of de roodroze Aster ‘Carnival’ ook geschikt (let op: meeldauwgevoelig!).

Kortom…

Met dit overzicht ben ik natuurlijk niet volledig, maar ik hoop dat het enige duidelijkheid geeft over de grote asterfamilie. Als snijbloem zou ik met name kiezen uit de groepen: laevis, dumosus en divaricatus en misschien toch een novi-belgii uitproberen.

Meer informatie

Veel informatie vond ik op deze site, klik verder voor meer informatie.

Wil je zien wat voor mooie bloemenstillevens je allemaal kunt maken met materiaal uit je tuin? Kijk dan eens op deze pagina. Veel plezier!

aster
Bloemwerk met onder andere Aster divaricatus ‘Beth Chattoo’
NaamAster
Typevaste plant
Delenvoor of na de bloei
Oogstenjuli – november
Hoogte50-150 cm
Standplaatszonnig en halfschaduw
Kleur wit, rood en paars
Eetbaarnee

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *