Skimmia (skimmia)

De skimmia is in veel tuinen te vinden en is een echte winterplant. Deze altijd groene heester wordt zo’n 80 cm hoog en is goed te snoeien. Van november tot en met maart zitten er rode bloeiknoppen op de takken van de skimmia japonica ‘Rubella’. In begin april gaan deze open en ontstaan er fijne witte bloemen. Er zijn ook andere variëteiten die witte of roze boeiknoppen hebben. De bloeiknoppen kun je mooi gebruiken bij een creatie met steekschuim of in een corsage. Ook kunnen hele takken gebruikt worden om een boeket mee te maken. De takken, bladeren en bloeiknoppen blijven zo’n 10 dagen goed op de vaas.

Het mooie is ook dat de skimmia wintergroen is. Dat betekent de hele winter groen in de tuin met rode of groene knoppen als extra toegift. Ze zijn makkelijk in het onderhoud en hebben enkel wat vormsnoei nodig wanneer ze te breed uitgroeien. Skimmia kan goed tegen schaduw. In mijn tuin staat er een exemplaar in complete schaduw. Deze heb ik jaren terug flink moeten snoeien, maar hij is weer prachtig uitgelopen. De planten kunnen in volwassen grootte best prijzig zijn. Met wat meer geduld wanneer je kiest voor een kleiner exemplaar, ben je goedkoper uit.

Besdragende skimmia

Er zijn ook soorten met witte of rode bessen. Deze soorten zijn vaak erg kostbaar bij aanschaf, maar je kunt er jaren plezier van hebben. Let op: er zijn tweehuizige (zelfbestuivende) soorten, maar soms is het ook nodig om een mannelijke en een vrouwelijke plant in je tuin te zetten om bessen te krijgen. Laat je hier goed over informeren bij de aanschaf.

Bloemstuk met skimmia

Bloemstuk met skimmia, maart 2019, skimmia winterplant
Bloemstuk met skimmia, maart 2019

In dit bloemstuk heb ik skimmia gecombineerd met kronkelhazelaartakken, longkruid (blijft niet lang goed op steekschuim) en Japanse sierkwee. De laatste is door de vorige bewoner geplant, ik weet niet welke variant in mijn tuin staat. Hier vind je meer informatie over de soorten sierkwee die verkrijgbaar zijn.

Steekschuim

Wat velen niet weten is dat steekschuim een restproduct is van de olieproductie. In 1954 werd dit in Amerika ontdekt door Mr Smithers. Hij richtte Oasis® op wat het beroemde steekschuim produceert. In de volksmond wordt steekschuim dan ook vaak Oasis® genoemd (of oase….. ;)) Steekschuim bevat stoffen als formaldehyde en roet. In dit Australische artikel wordt uitgelegd dat steekschuim uiteen valt in kleine stukjes wat vervolgens de natuur vervuild. Het wordt zelfs teruggevonden in kleine zeediertjes! Op instagram is de beweging No Floral Foam actief om bloemisten en hobbyisten zoveel mogelijk te overtuigen van het feit dat je ook prachtige bloemstukken kan maken zonder steekschuim. Klik hier voor het Instagram account van deze beweging. De wetenschap werkt hard om de invloed van steekschuim op de natuur bloot te leggen. Ook bio afbreekbaar steekschuim heeft gevolgen voor het milieu, ondanks dat het sneller (85% wordt afgebroken in 3 jaar) wordt opgenomen in het milieu. Willen we het wel in onze leefomgeving hebben? Ik heb besloten om steekschuim niet meer te gebruiken. Er zijn genoeg alternatieven! Wat doe jij? Lees hier mijn artikel over steekschuim.

NaamSkimmia
Typeheester
Oogstendecember-april
Hoogte100 cm
Standplaatshalfschaduw
Kleur wit en rood
Eetbaarnee

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *